van der Horst

WRC Portugal: Kalle Rovanpera wint derde wedstrijd op rij

Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen - Toyota Yaris WRC1
Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen - Toyota Yaris WRC1
De Finse TGV, Kalle Rovanpera heeft afgelopen weekend de Rally van Portugal achter zijn naam geschreven. Elfyn Evans maakte het feestje bij Toyota Gazoo Racing compleet met een tweede plaats terwijl Katsuka met de derde Toyota in extremis naar de vierde plaats werd verwezen door de eerste Hyundai met Sordo aan het commando. Thierry Neuville werd pas vijfde na technische problemen en ziet zodoende Rovanpera verder uitlopen in de tussenstand van het kampioenschap.
  • LTF
Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe - Hyundai i20 N Rally1
Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe - Hyundai i20 N Rally1
Nadat WK-leider Kalle Rovanpera zijn Toyota Yaris gisteren aan de leiding plaatste voor teammaat Elfyn Evans heeft men het blijkbaar bij Toyota Gazoo Racing tactisch gespeeld. De twee bleven vooruit tijdens de slotdag en de voorsprong van 5,7 sec. deze morgen was net voor de Power Stage nog een beetje aangedikt tot 9 tellen. Een zeer dappere Katsuta vocht een secondenstrijd uit voor de derde plaats met de Hyundai van de Spanjaard. Net voor de laatste KP had de Japanner een voorsprong van 2,2 seconden op Sordo die op zijn beurt ploegmaat Neuville zag naderen tot 20 seconden. Neuville kon in de afsluitende KP nog belangrijke punten pakken om zo het oplopende verschil met leider Rovanpera toch nog binnen de perken te houden. De laatste KP zou dus heel belangrijk zijn. Enerzijds zou Ravanpera zijn derde zege op zij kunnen boeken en kon Toyota een top 3 scoren.

Dani Sordo/Cándido Carrera - Hyundai i20 N Rally1
Dani Sordo/Cándido Carrera - Hyundai i20 N Rally1
Wie dacht dat Rovanpera zijn winst zou consolideren met een geruststellende chrono tijdens de Power Stage, kwam bedrogen uit. De Finse kanibaal pakte de volledige puntenpot, inclusief de punten van de Power Stage en wint nu drie wedstrijden op rij en drie op vier. De Spaanse Hyundai-rijder, Sordo pakt in zijn strijd voor de laagste podiumtrede de tweede chrono en springt in extremis over de Japanner Katsuta en zodoende geen top 3 voor Toyota. Neuville reed de derde chrono en blijft steken op de vijfde plaats in Portugal. Een ontgoocheling die onze landgenoot niet onder stoelen of banken steekt.

Rovanpera wist nu voor de tweede keer op rij een rally inclusief de Power Stage te winnen. In Zweden won hij ook de wedstrijd en werd toen tweede in de Power Stage. Zodoende pakt de vliegende Fin zomaar efkes 89 punten op 90.

Door deze knappe score in Portugal en door het feit dat Neuville amper 13 punten scoort, diept Rovanpera zijn voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap verder uit tot 46 punten op Neuville. Wetende dat er maximaal 25 + 5 punten te verdienen zijn tijdens een rally, zal het nog wel een eindje duren dat de Fin zal worden bedreigd in zijn rush naar de wereldtitel. Maar er zijn nog maar vier wedstrijden van de dertien verreden en we hopen dat Neuville en Huyndai terug de rug zullen rechten.

Foto: Toyota Gazoo Racing WRC & Hyundai MotorsportDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rally Championship op zondag 22 mei 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Portugal.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons