van der Horst

Portugal: Neuville viseert hattrick (+ Video)

Kris Meeke - DS3 WRC
Kris Meeke - DS3 WRC
Thierry Neuville krijgt komend weekend in Portugal, manche zes van het wereldkampioenschap rally, de kans om de kloof met Sébastien Ogier helemaal te dichten. De Belg zal ongetwijfeld op zoek gaan naar een derde winst op rij dit WRC-seizoen.
In Argentinië vocht Neuville (Hyundai i20 WRC) zich met een volle buit helemaal terug in de titelrace. Ondanks twee opgaves in de eerste twee manches stond de Oostkantonner er in de race naar de titel nog nooit zo goed voor. De voorbije jaren was de tweede seizoenshelft steeds beduidend beter dan de openingshelft, wat het beste doet vermoeden voor de rest van het seizoen. Het was trouwens van 2009 geleden dat er eens geen Sébastien twee zeges op rij kon scoren. Toen zette Mikko Hirvonen een reeks van vier opeenvolgende overwinningen neer.

Vorig jaar was Portugal een kantelpunt voor Belgische Hyundai-rijder. Neuville viel er volledig gedesillusioneerd uit met een lege brandstoftank. Maar daarna ging alsmaar beter, en ondertussen staan er al drie WK-overwinningen en een tweede vice-titel op het conto.

Een belangrijk voordeel dat Neuville heeft ten opzichte van Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris) en Sébastien Ogier (Ford Fiesta) is zijn startpositie. Latvala en Ogier zullen de baan weer moeten schrobben.

Echter, achter Neuville kunnen er nog een paar mannen meer profiteren van hun startpositie. En dan denken we vooral aan de Ford's van Ott Tänak en revelatie Elfyn Evans, maar ook aan Kris Meeke die vorig jaar de winst pakte in Portugal. Het zou een opsteker zijn voor het merk Citroën dat uit Argentinië terugkwam met een afgrijselijke brilscore en een berg verfrommelde carrosseriestukken. 

Of misschien kan Hayden Paddon eindelijk eens opstaan. Dan zal hij wel beter moeten doen dan vorig jaar, toen hij zorgde voor deze vurige beelden.

De rally telt 19 klassementsproeven in het Noorden van Portugal, in en rond Porto. Zondag eindigt de wedstrijd met de beruchte proef Fafe, meteen ook de Power Stage.



Foto: Sandro Delaere



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 16 mei 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Portugal.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons