van der Horst

WRC: Rally Zweden staat voor hete vuren

Jari Matti Latvala - VW Polo R WRC
Jari Matti Latvala - VW Polo R WRC
Tien dagen voor de start van de tweede WRC-manche is het nog altijd niet zeker of de Rally van Zweden kan doorgaan. Er is wat sneeuw gevallen, maar er is nog een stevige ijslaag nodig om de ondergrond hard genoeg te maken om te gaan racen. Ondertussen is het nevenevenement voor historics wel al afgelast.
Giet iet oan? Giet iet nie oan? Het lijkt wel wat op de Elfstedentocht. Gaat het door, of niet? En zoja, in welke vorm? Het blijft voorlopig te warm in Zweden om de volledige rally te laten doorgaan. Op sommige proeven is er een sneeuwlaagje gevallen, maar de grootste zorg blijft de ondergrond. Die moet hard genoeg zijn. Het ijs moet namelijk het onverhard genoeg kunnen beschermen.

Op onverhardbanden starten kan niet, want dat is niet toegestaan. Bovendien zouden de sporen die getrokken worden problemen kunnen vormen voor de hulpdiensten. Het enige dat de rally kan laten doorgaan is een stevige ijslaag.

De voorbije dagen zijn delegaties van de FIA, WRC Promotor en de organisatie zich ter plaatse gaan vergewissen van de situatie. Die wordt quasi constant opgevolgd, maar niemand lijkt een beslissing te durven nemen. En dus wordt er stilaan richting de teams gekeken. Zien zij het zitten om in die omstandigheden te rijden? Zien ze het eventueel zitten om te rijden voor minder kampioenschapspunten? Of zien ze het hoegenaamd niet zitten? Niet alle constructeurs lijken gewonnen om in dergelijke omstandigheden de tweede manche aan te vatten. Zo blijft Zweden voor hete vuren staan.

Voorlopig is de enige zekerheid dat de historic rally wordt geschrapt. 

Foto: willy weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 4 februari 2020.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons