van der Horst

WRC: Rovanperä als leider naar slotdag in Kenya

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä mag als leider naar de slotdag van de Rally van Kenya, de zesde manche van het WRC. De Fin lijkt op weg naar een vierde seizoenszege. Het volledige podium wordt bezet door Toyota's. Thierry Neuville moest in het slot van de dag opnieuw opgeven. Het werd opnieuw een ware calvarietocht voor veel deelnemers.
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Alsof het allemaal nog niet erg genoeg was in Kenya, begon het na de middag te regenen. Delen van het parcours werden herschapen in modderpoelen en die eisten weerom slachtoffers. Thierry Neuville (Hyundai) was het grootste slachtoffer. De Belg had net de derde plaats overgenomen van Takamoto Katsuta (Toyota), maar moest op weg naar de laatste proef naar de kant om een stuk van de ophanging te herstellen. Hij kon de laatste proef wel nog aanvatten, maar middenin de proef viel de Hyundai stil in een diepe sleuf water. De Oostkantonner raakte er nog wel uit maar 800 meter verder was het finaal gedaan toen hij de bomen in gleed. 

Sébastien Loeb (Ford) kwam in de problemen op het einde toen hij lek reed en door de ophanging zakte. En ook Craig Breen (Ford) kreeg zijn Puma met moeite naar de finish.

Volledig probleemvrij bleven de Toyota's ook niet, met links en rechts een lekke band en nukkige ruitenwissers, maar ze bezetten wel de bovenste vier plaatsen. Zowat het hele Ford - als Hyundai-team zagen al hun wagens al minstens één keer verdwijnen, wat toch wel aangeeft dat de Yarissen ijzersterk zijn. Kalle Rovanperä (Toyota) was meesterlijk in de modder en zette Elfyn Evans (Toyota) in geen tijd op meer dan 40 seconden. Takamoto Kasuta (Toyota) zat vanmorgen nog op 15 seconden van de kop. Daar is inmiddels een minuut bijgekomen. En Sébastien Ogier (Toyota) is opgerukt naar de vierde stek, weliswaar op bijna drie minuten van de kop.

Ondanks alles is Thierry Neuville (Hyundai) nog altijd vijfde algemeen, zelfs met een straftijd van tien minuten. Oliver Solberg (Hyundai) is zesde op ruim twaalf minuten. Hij is zowat de enige niet-Toyota, samen met Jourdan Serderidis, die nog niet heeft opgegeven dit weekend. Craig Breen (Ford) is zevende, Serdiridis (Ford) achtste, op bijna een half uur.  Kajetan Kajetanowicz (Skoda) is negende en leider in WRC2.

Morgen zijn er nog zes proeven, maar met die immense verschillen wordt dat wellicht een triest schouwspel en zal het wachten worden tot de Power Stage om nog iets te zien. 

Foto: Toyota Gazoo Racing & Hyundai Motorsport

 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 25 juni 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Kenia.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons