van der Horst

WRC: Rovanperä eerste leider, Hyundai onder de mensen

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä is na de openingslus in de Rally van Zweden, manche twee van het WRC, de leider. De Fin gaat een sterke Oliver Solberg en Elfyn Evans vooraf na drie van de zeventien klassementsritten.
Ott Tänak (Hyundai) trok voor Hyundai de goede lijn van de shakedown door voor Hyundai. De Est zette de eerste tijd neer op de openingsproef en was dan ook de eerste leider van de rally. Lang kon hij niet genieten daarvan want Esapekka Lappi (Toyota) nam de kop over met een snelste tijd op de tweede proef. De Fin die zijn comeback maakt bij Toyota en op het hoogste niveau, was echter te voorzichtig op de slotproef van de ochtendlus en moest op zijn beurt de leiding opnieuw afgeven. Kalle Rovanperä (Toyota) klokte de beste chrono op die derde proef en stoomde daarmee naar de top van de tabellen. Drie leiders dus op evenveel proeven.

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Op regelmaat is Oliver Solberg (Hyundai) nu de eerste achtervolger. Hij staat op 10.4 seconden van de Finse leider die dus al een mooi kloofje heeft, ondanks een nadelige startpositie. Elfyn Evans (Toyota) is derde op amper acht tienden van Solberg. Er troept daar een peloton samen want Thierry Neuville (Hyundai) is vierde op één seconde van de Welshman. Neuville kwam wel goed weg, want de Oostkantonner had batterijproblemen op de tweede proef die afgevlagd werd na een crash van Craig Breen. De Ier ging tot twee keer toe van de baan en reed zich finaal vast in de sneeuw. Ott Tänak volgt op anderhalve seconde van Neuville. Hyundai veert dus op na een moeilijke Monte-Carlo met drie wagens in de top vijf. Lappi pikt zijn wagon aan als zesde, op veertien tellen van Rovanperä.

Daarachter gaapt een gat want Takamoto Katsuta (Toyota) volgt al op ruim een halve minuut. Gus Greensmith (Ford) staat al bijna een minuut in het verlies nadat hij bijna een halve minuut verloor toen hij een kruispunt miste. Adrien Fourmaux (Ford) maalt voorzichtig zijn kilometers en hangt al op ruim een minuut. Ole Christian Veiby sluit de top tien af als leider in WRC2. In WRC3 leidt Juniorkampioen Sami Pajari na twee proeven.

Foto: Toyota Gazoo Racing en Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 25 februari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons