van der Horst

WRC: Rovanperä haalt gericht sloophamer boven

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Met een eerste welgemeende mokerslag heeft Kalle Rovanperä zich gebombardeerd tot dé grote favoriet voor de titel dit jaar. Hij profiteerde optimaal van zorgen bij zijn tegenstanders om zich naar de koppositie in de WK-tussenstand te brengen. De titel is nog heel ver, maar de Fin komt nu pas helemaal onder stoom. Het beest lijkt los en helemaal klaar om zichzelf op te volgen.
  • Hamofa Performance
Tot voor zaterdagochtend, op Vieira do Minho, zagen we dit jaar de beste Kalle Rovanperä (Toyota) nog niet. Ja, er was die schitterende tweede stek in Monte-Carlo, met vijf Powerstagepunten, erbovenop, maar daarna zagen we de Fin drie rally's lang niet meer op het podium. Dat was hem al niet meer overkomen sinds eind 2021, in zijn rookiejaar. De wereldkampioen heeft echter een nieuw wapen ontdekt: niet meer overal de snelste willen en moeten zijn, maar wel véél sprokkelen en gericht uithalen. De moed moet bij de concurrentie nu al de schoenen zinken, want we zijn niet meer zover af van het tweeluik Estland en Finland, waar hij ongetwijfeld opnieuw de sloophamer zal boven halen.

De Fin hanteerde zijn geliefkoosde formule. Hij beperkte de schade op vrijdag om dan op zaterdag alles aan de gort te rijden en op zondag gecontroleerd richting de Power Stage te trekken met weinig slijtage op het rubber, om de concurrentie dan helemaal in de touwen te dwingen.

Ott Tänak - Ford Puma Rally1
Ott Tänak - Ford Puma Rally1
Nu, Rovanperä werd ook een beetje geholpen afgelopen weekend want zijn dichtste concurrenten gaven niet thuis, behalve Ogier die vanuit zijn zetel in Gap kon genieten van dat Finse schouwspel. WK-leider Elfyn Evans (Toyota) leek na Kroatië zijn beste vorm weer te vinden, maar moet helemaal terug naar af. Ott Tänak (Ford) reed eerst lek en kende later hybrideproblemen. Thierry Neuville (Hyundai) kon het tempo niet aan en op het moment dat hij de schade met een tweede stek leek te gaan beperken, sloeg ook daar het lot toe. Maar zowel de Welshman, de Est en de Belg moeten erkennen dat je geen vuist kon/kan maken tegen deze Rovanperä. Afgelopen weekend niet, en in deze vorm, ook de komende weken niet.

Rovanperä telt nu 98 punten, waarvan 19 uit de Power Stages! Dat zijn er al 17 meer dan Tänak, 29 meer dan Ogier en Evans en 30 meer dan Neuville. 30, het equivalent van winst, met een volle Power Bonus erbovenop! De Belg trekt straks wel naar Sardinië, waar hij en Hyundai steeds sterk presteerden. En de Oostkantonner geniet een mooie startpositie! Rovanperä krijgt er echter met Ogier opnieuw een bondgenoot bij!

Het kampioenschap is verre van over, maar na een ontzettend spannend seizoensbegin, gaan nu plots, na één welgemikte oorveeg, alle alarmbellen af. Binnen twee weken kennen we het vervolg van deze kroniek al, met de Rally van Sardinië, manche zes van het WRC.

Foto: Toyota Gazoo Racing
 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op maandag 15 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Italië.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons