van der Horst

WRC: Rovanperä klaar, Hyundai veert op

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä heeft de beste tijd neergezet in de shakedown van de Rally van Zweden, de tweede manche van het WRC. Ott Tänak en Thierry Neuville bezetten de tweede en derde plaats. Een opkikker voor Hyundai na een moeilijke seizoensstart in Monte-Carlo.
De rijders kregen een mooie test voorgeschoteld met een traject van ruim 7,5 kilometer waar de gemiddelde snelheden vlot voorbij de 120 km/u gingen.

Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak (Hyundai) opende het best met een tijd van 3:35.4. Kalle Rovanperä (Toyota) bleef als sneeuwveger aardig in de buurt. Voor de andere Hyundai's was de start minder goed. Oliver Solberg (Hyundai) opende voorzichtig, terwijl Thierry Neuville al een stevige waarschuwing kreeg. De Belg reed zich in de eerste run vast in een sneeuwmuur en verloor zowat vijf minuten. Neuville zou niet de enige zijn, want Craig Breen (Ford) reed zich in de tweede run ook vast. Die tweede run ging overigens naar Takamoto Katsuta (Toyota) in een tijd van 3:25.2, ruim tien seconden sneller dan de besttijd in de eerste run. De  grote verschillen geven duidelijk aan dat latere starters in het voordeel zullen zijn.

Esapekka Lappi - Toyota Yaris Rally1
Esapekka Lappi - Toyota Yaris Rally1
Uiteindelijk zette Rovanperä de snelste tijd neer met een 3:22.4. Tänak en Neuville bleven binnen de seconde en tanken dus vertrouwen. De snelle wegen lijken de Hyundai's te liggen. Katsuta werd vierde, Breen vijfde, Gus Greensmith (Ford) zesde. Elfyn Evans (Toyota) kwam niet verder dan een zevende plaats. Oliver Solberg (Hyundai) besloot als achtste. Esapekka Lappi (Toyota) en Adrien Fourmaux (Ford) sluiten de top tien. De Fransman zoekt duidelijk nog naar het goede ritme want hoewel de verschillen beperkt bleven, moest hij ruim 8 seconden toegeven.

In Rally2 was de snelste tijd voor Andreas Mikkelsen. Hij moet de kop wel delen met Ole-Christian Veiby. Noorwegen bovenaan dus. De rally start vrijdagochtend. Er staan zeventien klassementsproeven op het menu dit weekend.

Foto: WRC.com & Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 24 februari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons