van der Horst

WRC: Rovanperä krijgt derde kans voor eerste titel in Nieuw-Zeeland

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä krijgt komend weekend een derde kans om zijn eerste titel te vieren. De jonge Fin moet daarvoor 60 punten voorsprong zien te verzamelen in Nieuw-Zeeland, dat een langverwachte terugkeer maakt op de WRC-kalender. We gaan op zoek naar een opvolger voor Sébastien Loeb die er de laatste keer won, in 2012.
Kalle Rovanperä (Toyota) verkeek zijn kansen in Ieper toen hij kennismaakte met een gracht en verspeelde een tweede kans in Griekenland na een nieuwe fout. De Fin had al lang kampioen moeten zijn, maar nu zijn Ott Tänak (Hyundai) en zelfs Thierry Neuville (Hyundai) nog niet uitgeteld voor de titel, al moet het wel al flink misgaan voor Rovanperä. De Fin heeft een voorgift van 53 punten op Tänak en 76 op Neuville, met nog 90 punten te verdienen. De Toyotarijder moet dus acht punten meer scoren dan de Est, of zelfs maar zeven als hij wint, omdat het aantal zeges in één seizoen dan doorweegt bij een ex aequo.

Nieuw-Zeeland moet de Fin wel liggen met die glooiende wegen op donkere gravel, net zoals Ott Tänak die de Fin deze zomer nog aftroefde in de Rally van Finland. Voor de meeste rijders is Nieuw-Zeeland nieuw, wat zeker een voordeel is voor Rovanperä, die wel opnieuw als eerste de baan op moet. Weinig rijders waren er in 2012 ook al bij, maar bijvoorbeeld Neuville eindigde er in 2012 wel mooi vijfde.

Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Op de deelnemerslijst in Rally1 missen we Esapekka Lappi die zijn stuur teruggaf aan Sébastien Ogier, nog altijd regerend kampioen en Adrien Fourmaux die nog altijd op het strafbankje zit na zijn crash in Ieper. Er wel bij is Lorenzo Bertelli die een derde Ford Puma Rally1 aan de start brengt. Bij Hyundai schuift Dani Sordo opnieuw op de reservebank, ten voordele van Oliver Solberg.

In WRC2 ontbreken zowat alle toppers en lijken we op weg naar een duel tussen thuisrijder Hayden Paddon en de moedige Pool Kajetan Kajetanowicz.

Het wordt niet makkelijk om de rally te volgen door het uurverschil. De shakedown staat woensdagavond om 22 uur Brusselse tijd op het programma. Tijdens het ontbijt donderdag kan er gekeken worden naar de openingsproef in Auckland, donderdagavond in Nieuw-Zeeland. Wie de afsluitende Power Stage wil zien, moet de wekker zetten om 4.18 uur zondagochtend.

Foto: Davy Degryse - RIP & Toyota Gazoo RacingDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 27 september 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Nieuw-Zeeland.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons