van der Horst

WRC: Rovanperä leider na openingsdag in Kenya

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä sluit de openingsdag van de Rally van Kenya af als leider. Hij gaat teamgenoot Elfyn Evans en Ott Tänak vooraf. Thierry Neuville schuift de top vijf binnen.
  • LTF
Na een chaotisch einde van de openingslus deze ochtend, was er opnieuw heel wat drama op het einde van de middaglus. De proef van Kedong eiste een pak slachtoffers, ook na de middag.

Craig Breen (Ford) was het grootste slachtoffer. De Ier werd op een snel stuk uit het spoor geslagen en kwam terecht in een rij stenen. Zijn dag zat er meteen op. Ook Sébastien Ogier (Toyota), die kort na de middag de leiding had genomen, verloor een pak tijd door een lekke band die hij verving op de proef. Ook Takamoto Katsuta (Toyota) verloor tijd, onder meer door de crash van Breen. En Thierry Neuville (Hyundai) reed lek, maar reed op de velg wel naar een sterke tweede tijd op die slotproef.

Het algemeen klassement werd op die manier nog eens omgegooid. Kalle Rovanperä (Toyota) sprong in twee proeven tijd van plaats vier naar de leiding. Achter hem zit nu een peloton op ongeveer 25 seconden. Elfyn Evans (Toyota) leidt dat groepje, met kort achter hem Ott Tänak (Hyundai) die eindelijk verlost lijkt van problemen. De Est duwt voorlopig Katsuta van het podium, maar de Japanner zal mogelijk nog wat seconden terugkrijgen na het voorval met Breen. 

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville (Hyundai) is plots vijfde, op iets minder dan een minuut van Rovanperä. Hij rijdt wel een beetje in niemandsland en moet zich nu in eerste instantie focussen op de finish, want er wachten nog twee lange dagen. Ogier is zesde op ruim twee minuten. Oliver Solberg (Hyundai) is zevende, wel al op ruim vier minuten.

Morgen volgt de langste dag met zes proeven, waarvan vier van om en bij de 30 km. De Safari eindigt zondagmiddag.

Foto: Toyota Gazoo Racing en Hyundai MotorsportDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 24 juni 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Kenia.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons