van der Horst

WRC: Rovanperä met Zweedse zege naar kop in WRC-tussenstand

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä heeft een klinkende zege behaald in de Rally van Zweden. Dat is de tweede manche van het wereldkampioenschap Rally. De jonge Fin hijst zich daarmee over Sébastien Ogier en Sébastien Loeb naar van het klassement in het WRC. Ook Thierry Neuville doet een goede zaak met een tweede podium op rij in 2022.
Kalle Rovanperä (Toyota) legde eigenlijk de basis van zijn overwinning met een schitterende openingsdag waar hij als opener de schade ten opzichte van de concurrentie wist te beperken. Toen ook hij genoot van een betere startpositie reed hij weg van de concurrentie en toen Elfyn Evans (Toyota) van de baan ging, lag de weg helemaal op richting een derde zege.

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
De strijd om de tweede plaats zowat het enige dat nog interessant om volgen was op zondag. Thierry Neuville (Hyundai) trok uiteindelijk aan het langste eind, met een knappe derde tijd op de Power Stage, ten koste van Esapekka Lappi (Toyota) die indruk maakte door zich meteen in de strijd te werpen bij zijn terugkeer op het hoogste niveau. Het leek even alsof de Fin Toyota nooit heeft verlaten.

Takamoto Katsuta (Toyota) neemt mooie punten mee uit Umea, net zoals Gus Greensmith (Ford) die wellicht op meer had gehoopt, maar uiteindelijk wel de meubelen red voor M-Sport. De troepen van Richard Millener leefden na Monte-Caro op een roze wolk, maar staan na dit weekend weer met hun voeten op de grond, met opgaves van Craig Breen en Adrien Fourmaux die een tweede nulscore optekent. De Fransman is niet de enige die zijn start compleet heeft gemist. Ook Ott Tänak verlaat Zweden zonder veel punten. De Est moest opgeven door een fout in het hybridesysteem die de lichten in zijn Hyundai letterlijk op rood zette. "Een grap", noemde Tänak het achteraf. "Dit is iets wat nooit had mogen gebeuren. Ook de Hyundai kent "ups en downs". We moeten kijken wat de toekomst brengt", aldus Tänak die wel een pak punten pakte in de Power Stage. Ook Evans laat een tweede nulscore optekenen, twee keer door zijn eigen fout. De tol van de druk?

Oliver Solberg (Hyundai) werd zesde. Ook hij kon mikken op meer met een fabelachtig begin, maar de Zweed verloor eerst tijd door eigen toedoen en keek later aan tegen een stevigde penalty. 

Rovanperä is dus leider in de WK-tussenstand. Hij telt nu 46 punten. Neuville wordt tweede en neemt 32 punten mee naar de derde ronde van het WRC. Sébastien Loeb (Ford) staat nog altijd derde in de WK-tussenstand.

Andreas Mikkelsen - Skoda Fabia
Andreas Mikkelsen - Skoda Fabia
Andreas Mikkelsen wint in WRC2 en pakt nog vijf extra punten mee uit de Power Stage. Dat ging uiteindelijk vrij gemakkelijk omdat de concurrentie steken liet vallen op de slotdag. Ole-Christian Veiby werd wel nog tweede, Jari Huttunen derde. Drie merken dus in de top drie.

De volgende afspraak is de Rally van Kroatië, die is wel maar binnen twee maanden. 

Foto: Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport & TokSport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 27 februari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons