van der Horst

WRC: Rovanperä meteen bovenaan in Zweedse sneeuw

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä heeft de snelste tijd geklokt op de shakedown van de Rally van Zweden. Dat is de tweede manche van het WRC. Thierry Neuville, die zich niet top voelde, kwam niet verder dan een zesde plaats.
  • Powercars
Kalle Rovanperä (Toyota) mocht even na 9 uur de weg openen in Hakmark. De Fin wist daarmee meteen wat hem morgen te wachten staat als sneeuwruimer, want de tijden gingen achter hem snel gevoelig naar beneden.

Esapekka Lappi (Hyundai) zette de eerste echte referentietijd neer, met een chrono van 2:57.1. Niemand deed beter in de eerste run. De Fin ging bij zijn tweede poging nog eens bijna zes seconden sneller, met een tijd van 2:51.3 waardoor hij ook na de tweede passage bovenaan de tabellen bleef.

Toen de omstandighden voor iedereen gelijk waren, toonde Rovanperä zich de snelste van het pak. Niemand dook nog onder de Fin zijn 2:50.9, bijna 10 seconden sneller dan zijn eerste run. Lappi kwam één tiende te kort. Takamoto Katsuta (Toyota), de hele ochtend vooraan te vinden, zette een derde tijd neer op drie tienden van zijn teamgenoot. Elfyn Evans (Toyota) bleef nog binnen de seconde van Rovanperä, met een ultieme vierde poging. Drie Toyota's dus in de top vier...

Craig Breen (Hyundai) zette een vijfde tijd neer, Thierry Neuville (Hyundai) kwam niet verder dan een zesde tijd op ruim drie seconden van de wereldkampioen. De Belg is al de hele week ziek, en heeft weinig testkilometers in de benen. Hij ging wel de Fords van Ott Tänak (Ford) en Pierre-Louis Loubet (Ford) voor. 

In WRC2 was Oliver Solberg de beste. In RC3 was er een sterke tweede tijd van Grégoire Munster die debuteert met de Ford Fiesta Rally3. Hij moest maar net de Fin Roope Korhonen laten voorgaan. Munster was wel snelste junior. Tom Rensonnet, die ook debuteert met de Rally3, en dan nog op sneeuw, staat pas in de tweede kolom, maar toonde wel al progressie tijdens zijn twee runs.

Donderdagavond start de rally met een korte proef in stelplaats Umea. De rally van Zweden eindigt zondagmiddag na achttieven chronoritten.

Foto: Toyota Gazoo Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 9 februari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons