van der Horst

WRC: Rovanperä op zoek nieuwe winst in Estland

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris WRC
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris WRC
Estland opent dit weekend, als zevende WRC-manche, een tweeluik van hogesnelheidsraces in het noorden van Europa, met de Rally van Finland in het zog. Kalle Rovanperä won er vorig jaar zijn eerste WRC-manche en trekt niet enkel als WRC-leider, maar ook als topfavoriet naar het thuisland van Ott Tänak. Of begint Thierry Neuville aan een onmogelijke achtervolging?
Kalle Rovanperä (Toyota) schreef vorig jaar geschiedenis door als jongste ooit een WRC-manche te winnen. De Fin was toen amper 20 jaar en 289 dagen en deed daarmee ruim twee jaar beter dan de vorige recordhouder, Jari-Matti Latvala. Ondertussen dikte de teller aan. Met zijn vier zeges in 2022 heeft hij nu al zes overwinningen op het hoogste niveau staan. En gezien die dominantie is Rovanperä uiteraard topfavoriet dit weekend. Maar de Fin moet vrijdag wel als eerste de baan op. Dat leek hem nog niet al te veel te deren de jongste maanden. Rovanperä weet als de beste aan te klampen op de openingsdag om dan vanuit een goede positie toe te slaan op zaterdag.

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville (Hyundai) staat nog altijd tweede in de WK-tussenstand en dat mag een half mirakel genoemd worden. Hij volgt wel al op 65 punten en wist nog in geen enkele rally meer te scoren dan de Fin. Pech lijkt de Belg en Hyundai al een heel poosje te volgen en die hogesnelheidsraces liggen de Belg al een poosje niet langer, al eindigde hij vorig jaar wel op het podium. Ott Tänak (Hyundai) is derde in de stand en is in eigen gouw altijd mede-favoriet. De Est kan een gooi naar winst en een gouden zaak doen in het kampioenschap, vanuit een betere startpositie dan Rovanperä. Tänak bezorgde Hyundai ook hun enige zege in 2022, in Sardinië. Hyundai stuurt als derde rijder opnieuw Oliver Solberg (Hyundai) in de strijd.

Rovanperä krijgt uiteraard steun van Elfyn Evans (Toyota) en Takamoto Katsuta (Toyota), gedeeld derde in de WK-tussenstand. Met Esapekka Lappi (Toyota) hebben ze nog een stevig ijzer in het vuur! Bij M-Sport keert Pierre-Louis Loubet (Ford) terug in het team.

In Rally2 gaat Andreas Mikkelsen (Skoda) op zoek naar de leiding in het kampioenschap. Hij moet daarvoor afrekenen met leider Kajetan Kajetanowicz (Skoda), want onder meer Nikolay Gryazin en Yohan Rossel zijn er niet bij. Hayden Paddon maakt zijn terugkeer in het WRC en met Teemu Suninen bezit Hyundai over een bijzondere troefkaart. Estland vormt ook het decor voor WRC3 Junior waar Jon Armstrong de dans leidt.

De rally start morgen, donderdag, met de shakedown 's morgens en een showproef 's avonds. Daarna volgen nog 23 proeven. Het zwaartepunt ligt op vrijdag met 140 van de in totaal 314 wedstrijdkilometers. De rally eindigt zondag met de Power Stage. 

Foto: Toyota Gazoo & Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 13 juli 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Estland.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons