van der Horst

WRC: Rovanperä soeverein leider in Kroatië

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä is de autoritaire leider na de eerste dag in de Rally van Kroatië. Dat is de derde manche van het wereldkampioenschap rally. Thierry Neuville is ondanks een pak problemen en straftijd nog altijd knap tweede.
  • LTF
Er stond werkelijk geen maat op Kalle Rovanperä (Toyota) op de openingsdag. De Fin kon deze ochtend genieten van een goede startpositie, maar ook na de middag bleef hij van leer trekken met een resem snelste tijden. De WK-leider heeft nu al een gigantisch gat van zowat een minuut.

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville (Hyundai) is nog altijd tweede, en dat mag een klein mirakel genoemd worden. De Belg kreeg kort na de middag een straftijd van 40 seconden toen hij te laat inklokte omdat hij zijn hybride i20 niet meer aan de praat kreeg door alternatorproblemen. Hij tuimelde virtueel naar een vierde stek maar hield uiteindelijk toch zijn tweede plaats vast. Hij moest wel even Ott Tänak (Hyundai) voor zich dulden toen hij kreeg af te rekenen met een aangedampte voorruit. Neuville pakte wel de snelste tijd op de slotproef en hangt nu op een minuut van de leider. "Ik moest ook niet meer doorduwen. We moeten gewoon het ritme houden", aldus Neuville.

Inmiddels heeft Neuville zich weer ontdaan van de concurrentie, nadat Tänak op de voorlaatste proef plots 20 seconden verloor door een leegloper. De Est mag zich terug richten op de strijd met Craig Breen (Ford) die eerder bleekjes voor de dag komt. Dat alles speelt zich af op anderhalve minuut van de leider.

Daarachter zit er opnieuw een gat van een minuut. Oliver Solberg (Hyundai) probeert Elfyn Evans (Toyota) af te houden in de strijd om de vijfde stek. Nog iets verderop duelleert Takamoto Katsuta (Toyota) met Gus Greensmith (Ford) die opnieuw enkele foutjes opstapelt en blij mag zijn dat hij nog in koers zit. Hij moet straks wel nog in het service raken, want hij had een dubbele lekke band op het einde van de slotproef. Ook Katsuta reed nog lek. Symbolisch voor de dag die bol stond van lekke banden en opgaves.

Bij de junioren vecht leider Robert Virves tegen het Finse duo Sami Pajari en Joona Lauri, met de slotproef nog te gaan.

Yohan Rossel (Citroën) leidt in WRC2, waar het ook lekke banden regent.Hij heeft een 40-tal seconden voorsprong op Nikolay Gryazin (Skoda). Grégoire Munster (Hyundai) reed een regelmatige middaglus en schuift op in de stand. 

Morgen zijn er net zoals vandaag acht proeven. Op zondag, de slotdag, wachten er nog vier chronoritten.

Foto: Toyota Gazoo Racing & Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 22 april 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Kroatië.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons