van der Horst

WRC: Rovanperä toont zich op onverharde shakedown

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris
Kalle Rovanperä heeft zich voor het eerst in zijn nog prille WRC-carrière getoond. De jonge Fin was de snelste op de shakedown in de rally van Zweden, die meer leek op de rally van Finland, en voerde een armada Toyota's aan. Thierry Neuville hield het al snel voor bekeken in Skalla.
  • Dreamdrive
Edities met weinig sneeuw waren er al in Zweden maar een shakedown op onverhard moet een première geweest zijn. Dat uitte zich ook in de chrono's want die maakten soms bokkesprongen.

Thierry Neuville (Hyundai) opende met een 4:12.9 op de ruim zeven kilometer lange proef. Hopelijk is dat geen indicatie voor de komende dagen want zijn tijd verdween al snel van de tabellen. Het was latere starter Ott Tänak (Hyundai) die de eerste run voor zijn rekening nam in een tijd van 4.04.7. 

Craig Breen - Hyundai i20
Craig Breen - Hyundai i20
Daarna stokten de tijden even en was het wachten op de tweede run van Craig Breen (Hyundai) die ruim anderhalve seconde onder de tijd van Tänak dook. Hyundai boven tot dan.

Maar daarna nam Toyota het over met een 4.01.2 voor Sébastien Ogier (Toyota) en een 4.01.3 voor Elfyn Evans (Toyota). Het venijn zat in de staart want Kalle Rovanperä klokte in zijn vierde run een blitztijd van 3.57.7, ofte 3.5 seconden sneller dan Ogier. Dat is zowat een halve seconde sneller per kilometer. Echter, het is moeilijk de tijd naar waarde te schatten, want de Fin had amper nog studs steken op zijn Michelins en reed dus eigenlijk op een veredelde onverhardband.

Ogier dus op twee, Evans op drie, Breen op vier, Tänak op vijf. Takamoto Katsuta (Toyota) klokte een meer dan degelijke zesde tijd. Thierry Neuville hield het al snel voor bekeken en reed maar twee runs, zoals de meeste rijders. Hij werd pas negende. Teemu Suninen (M-sport) eindigde net voor de Belg. De Fin ging in zijn eerste run wel van de baan, maar kwam goed weg.

Snelste R5 was Jari Huttunen (Hyundai i20).

Alle rijders hebben duidelijk een mening over de vreemde omstandigheden. Steeds kwam hetzelfde terug. Het sparen van de nagelbanden zal cruciaal worden de komende dagen. Neuville noemt het levensgevaarlijk. "Als we straks zonder nagels ijs tegenkomen kan het helemaal fout gaan."

Vanavond is er geen openingsproef in Karlstad. Die proef werd omgevormd tot shakedown 2. 

Foto: Hyundai Motorsport en Toyota Gazoo RacingSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 13 februari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons