van der Horst

WRC: Rovanperä tussen de Goden

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris WRC
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris WRC
Kalle Rovanperä heeft zondagmiddag op autoritaire wijze de Acropolis Rally op zijn naam geschreven. In de negende manche van het WRC was niemand in staat de 20-jarige Fin bij te houden. Het is de tweede overwinning voor de telg van Toyota, na zijn winst in Estland, amper enkele weken terug. Sébastien Ogier kan straks, in Finland, wereldkampioen worden.
  • VR Racing
De overwinning van Kalle Rovanperä (Toyota) lag al een poosje vast. De Fin controleerde meesterlijk en haalde uit waar hij wou, zoals op de Power Stage waar hij nog ging lopen met vijf extra punten. Met drie podia op rij, waarvan twee overwinningen, is de zoon van Harri de man in vorm, en mag gerust de vraag worden gesteld: wat als hij tussen Kroatië en Sardinië wat meer punten had kunnen sprokkelen? Mogelijk had de titelstrijd wat langer geduurd, want daar lijkt het pleit beslecht in het voordeel van Sébastien Ogier (Toyota). 

Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak (Hyundai) deed zijn best dit weekend, maar Rovanperä volgen, daar was geen beginnen aan. Het verschil bedroeg uiteindelijk 42 seconden. De Est reed wel vrij gemakkelijk Ogier nog uit het wiel, al zat de Fransman uiteraard met een telraam op zijn schoot te rijden. Toen Elfyn Evans (Toyota) en Thierry Neuville (Hyundai) vrij snel wegvielen met mechanische problemen, had de Fransman maar één doel meer, namelijk aankomen met liefst zoveel mogelijk punten. De man uit Gap is op weg naar titel nummer acht.

Dani Sordo (Hyundai) en Gus Greensmith (Ford) vervolledigen de top vijf op minuten van de kop, beide na een vrij bleke rally.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Neuville eindigde uiteindelijk nog achtste, achter die andere pechvogels Elfyn Evans en Adrien Fourmaux (Ford) die zijn zesde stek nog moest afgeven aan Evans omdat hij rond ging. Maar er zat veel meer in voor Neuville. Zijn winst in de Ypres Rally is met dit resultaat helemaal weggeveegd, en de Belg staat zelfs verder dan ooit in de WK-tussenstand. Hij moet ook Evans weer laten gaan in de strijd om de vicetitel.

Andreas Mikkelsen - Skoda Fabia
Andreas Mikkelsen - Skoda Fabia
In WRC2 ging de overwinning naar Andreas Mikkelsen. De Noor haalde het voor de Boliviaan Marco Bulacia die een uitstekende wedstrijd reed en ook nog de PowerStage won. Nikolay Gryazin eindigt derde in WRC2. Een opsteker voor M-Sport dat Teemu Suninen enkele weken geleden zag vertrekken.

Volgende afspraak is er opnieuw eentje op hoge snelheid, met de Rally van Finland. Sébastien Ogier kan er straks kampioen worden. Hij telt 180 punten. Dat zijn er 44 meer dan Evans en 50 meer dan Neuville. Rovanperä wordt vierde in de stand op amper één puntje van Neuville. Als Ogier straks met 60 punten meer Jyvaskylä bereikt, is de titel een feit.

Foto: WRC.com, TokSport, Hyundai Motorsport & Toyota Gazoo RacingSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 12 september 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Acropolis Rally.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons