van der Horst

WRC: Rovanperä vliegt met winst geschiedenis in, Hyundai bijt van zich af

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris WRC
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris WRC
Kalle Rovanperä heeft op autoritaire manier de Rally van Estland, manche zeven in het WRC, op zijn naam geschreven. Hij is daarmee de jongste winnaar van een WK-manche ooit. Thierry Neuville eindigt mooi op het podium en werkt zich terug een beetje meer in de strijd om de titel.
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Er stond geen maat op Kalle Rovanperä (Toyota) dit weekend. De Fin kreeg een vrijgeleide van Ott Tänak (Hyundai) die al snel moest opgeven. De Est toonde zich de snelste van het pak, maar hij vocht de rest van het weekend vooral tegen windmolens. Rovanperä liet vooral op zaterdag geen spaander heel van Craig Breen (Hyundai) die lang streed met de Fin. Hij wordt met zijn twintig jaar en - net geen - tien maanden de jongste WRC-winnaar ooit, een titel die tot dan toebehoorde aan Jari-Matti Latvala die zijn eerste WRC-wedstrijd won op 22-jarige leeftijd. Finland heeft er meteen ook een nieuwe held bij - voor zover ze die nog niet hadden -, want de jongste jaren troffen ze amper raak. Esapekka Lappi in Finland 2017 en Jari-Matti Latvala in Australië 2018 waren de laatste Finse winnaars in het WRC. Lappi werkt zich op dit moment terug naar een stek in de hoogste klasse, terwijl Latvala inmiddels teambaas is bij Toyota Gazoo Racing. 

Thierry Neuville (Hyundai) werd sneller losgereden, maar de Belg ontdeed zich later, ondanks een lekke band en straftijd, vakkundig van zijn belangrijkste concurrent in de strijd om de titel, en dat is Sébastien Ogier (Toyota) die ondanks opener op vrijdag, opnieuw stevig scoort. Neuville keert wel een beetje terug in de WK-strijd, al blijft het gat gigantisch. Neuville zal wellicht straks nog de tweede plaats krijgen, ten koste van Breen, en heeft straks in Ieper een gouden kans om zijn strijd om de titel terug nieuw leven in te blazen.

Elfyn Evans (Toyota) besluit met een vijfde plaats. De Welshman was vrij anoniem en kon zich nooit mengen in de strijd om het podium. Al even anoniem eindigen Teemu Suninen (Ford) en Pierre-Louis Loubet (Hyundai) zesde en zevende. 

Alexey Lukyanuk rondt toch wel verrassend de top 8 af, ondanks een koprol op de slotproef. Hij wint daarmee WRC3 en troeft daarmee de toppers in WRC2 af, waar Andreas Mikkelsen het haalde van Mads Ostberg.

Wellicht zinloos te melden, maar de volgende manche is de Ypres Rally. Het wordt de eerste keer dat ons land het decor wordt van een WRC-manche. Hyundai heeft met Neuville en Breen alvast een gouden spitsenduo om daar de hoofdvogel af te schieten. Sébastien Ogier komt uiteraard als WK-leider naar de Kattenstad.

In de WK-tussenstand telt Ogier nu 148 punten. Evans is nog altijd tweede met 111 punten en Neuville derde met 96 punten, maar mogelijks komen daar straks nog drie punten bij. Rovanperä telt er nu 82, acht meer dan Ott Tänak die een kruis mag maken over zijn kampioenschap. Bij de merken, blijft Toyota ruim leider.

Foto: WRC.comSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 18 juli 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Estland.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons