van der Horst

WRC: Rovanperä voor een derde, Ogier voor een achtste in Finland

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris WRC
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris WRC
Met de Rally van Finland als tiende manche komt het WRC in een eindfase. Sébastien Ogier kan mits wat geluk en het nodige telwerk een achtste titel boeken. Kalle Rovanperä is de man in vorm en kan in zijn thuisland een derde seizoenszege boeken. Ott Tänak lijkt zijn voornaamste concurrent.
Met een voorsprong van 44 en 50 punten op respectievelijk Elfyn Evans (Toyota) en Thierry Neuville (Hyundai) lijkt het zonneklaar dat Sébastien Ogier (Toyota) afstevent op een achtste titel. De Fransman moet proberen de tegenstand aan het einde van de rally op 60 punten te zetten. Het grootste gevaar kan nog van achteruit komen met Kalle Rovanperä (Toyota) die op 51 punten volgt. Maar de Fin steekt in bloedvorm en komt straks thuis, op geliefkoosd terrein.

De Finse stoomtrein zal toch wel wat druk voelen om te scoren voor eigen volk, maar de Fin toonde de jongste maanden veel maturiteit. Voor Evans is het de rally van de laatste kans om zich nog te mengen in de strijd om de titel, al zal Toyota ook wel bezig zijn met de merkenpunten. Sébastien Ogier moet straks nog eens gaan vegen als opener en mikt wellicht op zo veel mogelijk punten om straks, in Jyvaskylä, Spanje of Monza, zijn titel veilig te stellen. Met Esapekka Lappi (Toyota), weliswaar als privé-piloot, krijgen ze wel nog een bondgenoot mee. Takamoto Katsuta (Toyota) zal na een moeilijke zomer wellicht al tevreden zijn met een erestek.

Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Hyundai kende harde tijden de jongste maanden, op de Ypres Rally na. Ott Tänak (Hyundai) lijkt toch de grootste concurrent van Toyota te worden, al kunnen ook Thierry Neuville en Craig Breen (Hyundai) vrank en vrij gaan aanvallen nu het kampioenschap zo goed als verloren lijkt.

Bij M-Sport treden naar goede gewoonte Gus Greensmith en Adrien Fourmaux aan. De Fransman start voor het eerste met Alexandre Coria, zijn nieuwe co-rijder. Het is vooral uitkijken naar het onderling duel tussen de Fords.

Nikolay Gryazin - VW Polo Rally2
Nikolay Gryazin - VW Polo Rally2
In WRC2 zijn Andreas Mikkelsen en Marco Bulacia de grote afwezigen. Mads Ostberg kan dus een goede zaak doen in het kampioenschap maar moet wel afrekenen met Teemu Suninen (in een VW), Jari Huttunen en Nikolay Gryazin. In WRC3 wacht een strijd tussen de lokale Finnen.

Het wordt best wel een aparte wedstrijd met proeven in het donker en een ongewoon tijdsschema dat wat aanleunt bij dat van Ieper, met de shakedown op vrijdagochtend en dan de grote start in de namiddag. Ook geen Ouninpohja op het programma, wel de verkorte versie van Kakaristo.Er wachtten negentien proeven, goed voor 287 kilometer tegen de klok en de befaamde proef Ruuhimäki als Power Stage, zondagmiddag.

Foto: Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport en wrc.com



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 29 september 2021.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons