van der Horst

WRC: Rovanperä werpt zich op als de grote titelfavoriet

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Met een klinkende overwinning in de Rally van Kroatië werpt Kalle Rovanperä zich nu echt op als dé grote titelfavoriet, ook al zijn we nog maar drie rally's ver in het wereldkampioenschap rally. Thierry Neuville blijft voorlopig de enige uitdager van de jonge Fin.
Al na amper twee manches begon er wat rek te ontstaan op de spanningsboog in het WRC, en dat is er niet op verbeterd na de Rally van Kroatië. Kalle Rovanperä (Toyota), voor dit seizoen nog een belangrijke outsider voor de titel, won er met bravoure en toont dat hij nu ook op asfalt niemand meer hoeft te vrezen, integendeel. Dat de strijd alsnog lang in de wedstrijd bleef, hadden we enkel te danken aan een lekke band op zaterdag en een bandenloterij op zondag. Verder was er aan de jonge Fin niets te doen, met maar liefst acht snelste tijden op twintig. De WK-leider liep uiteraard verder uit, en dat met de volle buit van 30 punten, en een tweede winst op rij.

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville (Hyundai) is nog altijd tweede maar hij volgt reeds op 29 punten. Dat mag bijna een half mirakel genoemd worden, want de Belg was afgelopen weekend meer bezig zijn Hyundai i20 vooruit te duwen dan dat hij er mee reed. De Oostkantonner wist al twee van de drie rally's dit seizoen de meubelen te redden ondanks mechanische problemen of andere besognes. En hoewel Hyundai op vlak van snelheid in geen tijd de kloof wist te dichten met de andere merken, blijft de betrouwbaarheid een heikel punt. Met een achterstand van meer dan een overwinning op het Finse godenkind, is er geen marge meer om steken te laten vallen. 

Gelukkig deed Ott Tänak (Hyundai) wat moest, namelijk flink scoren om zo in de running te blijven voor de titel, maar de achterstand is inmiddels opgelopen tot 49 punten. Met zijn 27 punten beent hij nu pas Sébastien Loeb (Ford) bij. Elfyn Evans (Toyota) staat nog in nauwere schoentjes na een bleke wedstrijd en amper 17 punten uit drie wedstrijden. En van Craig Breen (Ford) lijkt het ook al niet meer te komen na een onzichtbare wedstrijd, ondanks zijn derde stek in de WRC-tussenstand. Enkele goede eindnoteringen spreken het tegen, maar de Ier deed dit jaar nog geen enkele keer mee om de knikkers en met een veelwinnaar als Rovanperä is kampioen worden op regelmaat geen optie meer.

Rovanperä (Toyota) kan zijn rally's nu al beginnen op afstemmen op de concurrentie en met onder meer Estland en Finland in de tweede helft van het seizoen, komen zijn beste rally's er nog aan. Nu al lijkt enkel pech de Fin nog iets te kunnen doen. Zoniet krijgen we voor het eerst in 20 jaar, na Marcus Grönholm in 2002, opnieuw een Finse wereldkampioen.

Eind mei trekken we naar Portugal. Voor de nieuwe hybridewagens wordt een eerste kennismaking met gravel.

Foto: Toyota Gazoo Racing & Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 26 april 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Kroatië.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons