van der Horst

WRC's favoriet op de Maaskiezel

Benoît Allart - Skoda Fabia R5
Benoît Allart - Skoda Fabia R5
Na de waanzinnig spannende ontknoping tijdens de Rally van Wallonië waarin Freddy Loix heer en meester was in de regen en op het einde van de wedstrijd nog op een onwaarschijnlijke de zege verloor, gaan de heren op zaterdag richting de sezoensrally voor de vijfde rally van het seizoen. Inzake de zege zijn de WRC-wagens favoriet, maar in de strijd om de titel zien we een spannend Limburgs duel tussen Freddy Loix en Kris Princen. Na het uitvallen van Princen in de Rally van Wallonië heeft Loix de leiding voor het BK Rally over genomen. Princen volgt op 8 punten, terwijl hij zelf een puntje voorsprong telt op Cherain, maar de Citroën van de Waal zien we niet aan de start in Bocholt.
Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
De vijfde rally op een totaal van negen. Na dit weekend zijn we dus al over halfweg en mogen de piloten zich opmaken voor de Belgische ERC manche in de Westhoek.

De Sezoensrally die dit jaar aan zijn 39ste editie toe is wordt voor een groot deel verreden op de Maaskiezel en is dus voor jongens met een groot hart. Niet minder dan 15 KP’s krijgen ze voor de wielen geschoven die allemaal op één dag worden verorberd.

Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5 Godrive
Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5 Godrive
Geen Cédric Cherain aan de start, die de Rally van Wallonië in extremis nog won omdat Loix zich te laat aanmeldde na de rally en zodoende nog de zege uit handen moest geven aan de Waal. Naast de Citroën DS 3 van Cherain komt ook merkgenoot Pieter Tsjoen niet aan de start en zodoende kunnen Loix en Princen afstand nemen van de Citroën rijder. De Peugeot 208 van Princen en de Skoda Fabia van Loix krijgen wel oppositie van de Citroën DS 3 van GoDrive bestuurd door Vincent Verschueren. De Sezoensrally is niet de lievelingswedstrijd van Vincent Verschueren, maar
Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia S2000
Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia S2000
deze keer maakt hij wel de verplaatsing naar Limburg met zijn DS 3 R5. Jourdan Serderidis verdedigt de kleuren van zijn team met een tweede DS 3 R5, terwijl Ford rekent op de Fiesta's R5 van Michiel Becx, die terug vertrouwen zal moeten zoeken na zijn klapper in Jambes, en Stephen Wright, de jonge Ier die voor de eerste keer naar de Sezoensrally afzakt. Stephen zal wel kunnen rekenen op de ervaring van navigator Eddy Smeets, die als geen ander de valstrikken weet liggen.

Benoit Allart - Skoda Fabia WRC
Benoit Allart - Skoda Fabia WRC
De schaduwfavorieten zijn wellicht het best gewapend voor de snelle gravelproeven in de buurt van Bocholt, te beginnen met Chris Van Woensel met zijn Mitsubishi Lancer WRC05 en Benoît Allart met zijn Skoda Fabia WRC. Zoals RACB Sport en de promotor van het BRC al voor de Rally van Wallonië hadden beslist, mogen de WRC's trouwens voortaan starten na de RC2's en GT's, maar voor de Juniors. Let wel, de prioriteit voor RC2 en GT's ten opzichte van de WRC's blijft gelden voor de tweede etappe van een wedstrijd; in tegenstelling tot wat eerder gebeurde.

Chris Van Woensel wil eindelijk eens een volledige wedstrijd afwerken met zijn Mitsubishi Lancer WRC, een wagen die op de snelle proeven het verschil moet kunnen maken. Voor Benoît Allart zal het een stuk moeilijker worden om een hoofdrol te spelen, want de Skoda-piloot komt voor de eerste keer proeven van de Maaskiezel. Dat kan niet gezegd worden van Coen Vink, die verrassend aan de start komt met een Subaru Impreza 555.

Patrick Snijers - Porsche 997 GT3
Patrick Snijers - Porsche 997 GT3
Patrick Snijers start altijd om te winnen, maar op de Maaskiezel zal het lastig zijn om het vermogen van zijn spectaculaire Porsche 997 GT3 aan de grond te krijgen. De M Cup zal voor heel wat spektakel zorgen met de BMW's van Tobi Vandenberghe, Franky Boulat, Patrick Diels, Frank Baert, Marc Maertens, Jimmy Dhondt, Frank Gerritsen Mulkes, vorig jaar indrukwekkend in de Sezoens, Tom Ceuppens, Gerry Heusdens en Kurt Braeckevelt, de Criterium-kampioen die terug hersteld is van een blessure.
 
Dilley-Vanneste - Peugeot 208
Dilley-Vanneste - Peugeot 208
Bij de voortrekkers start Guillaume Dilley als favoriet met zijn DS 3 R3, waarmee hij 4de staat in de tussenstand van het BRC, maar Polle Geusens kent de proeven in Bocholt ook goed genoeg om te schitteren met zijn Peugeot 208 R2. De piloot uit Lommel wil goed scoren om de R1-piloten Andy Dewallef en Jelle Vermeire bij te benen in het Junior BRC.

Foto's: RIP - Vincent Wouters
 Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op vrijdag 15 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Sezoens Rally.
  • Powercars

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons