van der Horst

Serderidis eerste en enige winnaar van WRC Trophy

Jourdan Serderidis - DS3 WRC
Jourdan Serderidis - DS3 WRC
Na één jaar wordt de WRC Trophy terug opgedoekt. Dat besliste de FIA die woensdag alle spelregels voor 2018 vastlegde. Voor de rest blijft alles grotendeels bij het oude. Jourdan Serderidis blijft zo de eerste en vooral enige kampioen van de WRC Trophy.
Met de komst van de nieuwe generatie WRC's leek er geen plaats meer voor de oude generatie in het wereldkampioenschap. De FIA pastte daar een mouw aan door de WRC Trophy in het leven te roepen. Zo konden privé-teams alsnog blijven strijden voor een kampioenschap in een WRC-wagen en bovendien kon het voor jonge, rijpende rijders een opstapje zijn naar het grotere werk. Dat bleek ook toen Citroën in het seizoensbegin Craig Breen en Stéphane Lefebvre enkele rally's liet rijden met de DS3 WRC.

Maar uiteindelijk bleek de Trophy zijn doel volledig voorbij te schieten. Breen en Lefebvre schreven zich zelfs niet in voor de Trophy. Op Valeriy Gorban (Mini WRC), Jean-Michel Raoux (DS3 WRC) en Jourdan Serderidis (DS3 WRC) na was er amper interesse in die WRC Trophy. Uiteindelijk wist de Griekse Belg Serderidis de titel te pakken, meer dankzij de reeks opgaves van Gorban en het gebrekkige programma van Raoux, dan dankzij eigen prestaties. Wat niet betekent dat Serderidis de titel gestolen heeft, want Serderidis raakte bij elke deelname heelhuids over de finish en won drie manches.

De FIA besliste echter om de stekker te trekken uit de WRC Trophy. Niet geheel onterecht gezien de matige belangstelling. De "oude" WRC's mogen wel nog steeds deelnemen, maar een apart kampioenschap komt er niet meer. Serderidis is dus de houder van een wel heel unieke titel!

Voor de rest blijft het gros van de regels bij het oude. Dat er vanaf volgend jaar drie wagens merkenpunten pakken is de grootste verandering, maar dat was al eerder geweten.

Foto: Sandro Delaere

 


Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 7 december 2017.
  • Powercars

Copyright 2000-2018 Autosport.be - Contacteer ons