van der Horst

WRC: Slecht rapport voor Belgen in Monza

Grégoire Munster - Hyundai i20 R5
Grégoire Munster - Hyundai i20 R5
De Belgen hebben niet een al te best rapport mee te brengen naar huis uit de Autodromo in Monza. De Belgische vaandeldrager Thierry Neuville was al verdwenen sinds vrijdag. De anderen kenden geen al te best weekend, op Pieter Tsjoen en Cédric De Cecco na.
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
We hadden nog een Belg in de strijd om de titel maar Thierry Neuville heeft nu echt wel bewezen dat druk niet zijn ding is. Een sterke shakedown, dat wel. Maar Neuville liet de leiding al vroeg aan Sébastien Ogier door in de eerste Variante uit te schuiven. Hij pakte alsnog een tweede tijd. Op de volgende proef, daags erna, schoof hij een hek in, om zich daarna te herpakken, tot hij op een betonblok reed. Zowat de enige van het hele veld die zich miskeek op een geel stuk steen. Dan mag je gerust spreken van een dommigheidje. De nochtans technisch sterke Neuville kreeg een gouden kans op een tweede zege, en gezien het wedstrijdverloop is het weerom een gemiste kans. En zelfs geen vice-titel. Hij eindigt als vierde in het WRC, zijn minst goede (want slecht gaan we niet zeggen), sinds 2015. Hyundai werd wel wereldkampioen en hoewel Neuville er in de slotmanche niets toe bijdroeg, mogen de troepen van Andrea Adamo, de Belg wel bedanken voor het geleverde werk. Wel opvallend: als de punten van de derde rijders bij Hyundai worden samengeteld, hebben ze meer punten gehaald dan de Neuville. Er is dus weinig reden voor een laudatio.

Dito voor Grégoire Munster die zijn sterke seizoen niet kon besluiten met een topprestatie. De Belg tikte de Katsutamuur in op de eerste proef van de dag. Op zaterdag ging het wel beter, maar slalomrijden is duidelijk niet de favoriete bezigheid van de Belg. Een leerschool, want dat soort 'prutswerk' lijkt steeds belangrijker te worden in het WRC. Het doet weinig af van zijn seizoen, maar de laatste rally van het jaar ondersteboven eindigen is allerminst leuk.

Ook voor Maxime Potty was het geen rally om veel herinneringen aan over te houden. Een crash verloste hem uit zijn lijden.

Ook Renaud Jamoul verging het niet optimaal naast Adrien Fourmaux. De Fransman toonde zich wel de snelste van hele WRC2-veld, maar ging in de fout in dezelfde sneeuwstrook als Elfyn Evans. Hoewel die dekselse 11de proef een loterij was, hielden de concurrenten de wagen wel op de baan.

Pieter Tsjoen haalde wel de finish aan de zijde van Kevin Abbring, maar de Nederlander moet zich een ferm hoedje geschrokken hebben van het huidige niveau in WRC3 en bij uitbreiding RC2. Hij eindigde 15de algemeen, wat oké is, maar wel op verre achterstand van de toppers. 

cédric de cecco - Skoda Fabia R5
cédric de cecco - Skoda Fabia R5
Cédric De Cecco mag misschien nog het meest blij zijn. De Belg was aan zijn WRC-debuut toe en eindigde 18de. Voor De Cecco is dat een degelijk resultaat na een, zo goed als, foutloze koers.

Foto: FIA WRC en Hyundai Motorsport en Cédric De Cecco

 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 6 december 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monza.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons