van der Horst

WRC: Sordo als leider naar de bergen, Evans blijft op titelkoers

Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Dani Sordo gaat vrijdagavond als leider slapen in de Rally van Monza, de afsluiter van het WRC-kampioenschap. De Spanjaard ging in het donker nog voorbij Esapekka Lappi. Elfyn Evans heeft als vierde nog alles onder controle in zijn jacht op zijn eerste titel.
Geen zottigheden meer in de afsluitende proef van een chaotische vrijdag. Behalve... Dani Sordo (Hyundai). De Spanjaard besloot een sterke vrijdag met een snelste tijd en sprong daarmee naar de leiding, ten koste van Esapekka Lappi (M-Sport) die zijn boude keuze om al vroeg op de dag over te schakelen naar sneeuwbanden beloond ziet met een tweede stek. Lappi volgt op één seconde van de Spanjaard die bezig is de meubelen te redden van Hyundai. Als de Koreanen straks de titel halen bij de merken, dan bieden ze Sordo straks beter een nieuw contract aan.

Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Sébastien Ogier (Toyota) volgt als derde op twaalf seconden. De Fransman maakte enkele foutjes maar kan toch terugkijken op een mooie wedstrijddag, waarbij hij de winst in het vizier, en vooral Elfyn Evans (Toyota) achter zich, houdt. Evans is nog altijd vierde en ligt dus nog altijd op titelkoers. De Welshman moet ook achter zich kijken want op zes tienden volgt Ott Tänak (Hyundai) die puik besloot met een derde tijd. Ook Kalle Rovanperä (Toyota) speelt nog mee op amper dertien tellen van het podium en zeven seconden van Tänak en Rovanperä. 

Daarachter gaapt een gat dat wordt opgevuld door Andreas Mikkelsen die leidt in WRC3. Jari Huttunen zakte in die klasse naar plek vier, maar maakt nog altijd kans op de titel, want Marco Bulancia volgt op P6. Grégoire Munster stelt teleur met een voorlopige achtste plaats, ondanks enkele lichtpuntjes. In WRC2 ligt Pontus Tidemand op titelkoers. Adrien Fourmaux rukte nog op naar plaats twee, na een lekke band die hem van één naar drie deed terugvallen. Mads Ostberg bevindt zich op een 12 seconden van de titel, als derde in de WRC3-stand. In JWRC is Tom Kristensson op weg naar de winst, maar Martins Sesks volgt als tweede, en is virtueel kampioen.

Morgen! Morgen is het allemaal te doen in de bergen nabij het meer van Como, met zowat 115 km op "echte" proeven. Het weer zal allesbepalend zijn. Ligt er sneeuw? En zoja, hoeveel? Ligt er ijs onder het sneeuwpak of komt het asfalt snel piepen na enkele passages. Grote kans dat de titelstrijd morgenavond, na zeven proeven, stilaan in een definitieve plooi ligt.

Foto: Toyota Gazoo Racing en Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 4 december 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monza.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons