van der Horst

WRC: Sordo wint, Neuville pakt Ogier in extremis

Dani Sordo - Hyundai i20
Dani Sordo - Hyundai i20
Dani Sordo heeft zichzelf opgevolgd als winnaar van de rally van Sardinië. Thierry Neuville won de nagelbijter voor de tweede plaats. De Belg verdrong Sébastien Ogier in de slotproef van de tweede plaats.
  • LTF
Dani Sordo (Hyundai) verloor dan wel een pak tijd op de slotdag maar zijn overwinning kwam nooit meer echt in het gedrang. De echte strijd speelde zich achter de Spanjaard af. Sébastien Ogier (Toyota) zette de Belg terug op achterstand op de voorlaatste proef maar Thierry Neuville (Hyundai) flikte het 'm weer op die dekselse Power Stage die ieder jaar voor drama zorgt. Het was wel Ott Tänak die de volle buit pakte. "Op anderhalve kilometer brak er iets, een remschijf misschien", aldus Neuville die aangaf dat de wagen daverde. "Maar meer kon ik echt niet doen. We verloren teveel tijd de voorbije dagen." Of Hyundai nog zal schuiven met Dani Sordo om Thierry Neuville de volle buit te laten pakken, is onzeker, want daardoor zou ook Sébastien Ogier een plaatsje winnen, wat niet echt de bedoeling kan zijn.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Sordo wint dus met 5.1 seconden voorsprong op Neuville en 6.1 op Ogier. Elfyn Evans (Toyota) blijft leider in de WK-tussenstand. Hij pakte genoeg punten als vierde. Teemu Suninen (Ford) besluit zijn wedstrijd met een vijfde plaats. Ott Tänak is zesde, maar pakte dus wel nog vijf punten op de Power Stage. Pierre-Louis Loubet (Hyundai) greep zijn eerste WK-punten als zevende.

De strijd in RC2 werd beslecht in de slotlus. Kajetan Kajetanowicz (Skoda) zat Jari Huttunen (Hyundai) op de huid, maar de Pool reed lek op de voorlaatste proef waardoor de winst, en de achtste plaats algemeen, naar de jonge Fin ging. Beide heren rijden in WRC3 en gingen de WRC2-rijders vooraf.

De WK-tussenstand dan: Elfyn Evans telt nu 111 punten. Hij heeft nog altijd 14 punten voorsprong op Sébastien Ogier. Interessanter voor de Belgen is dat Neuville de kloof met de kop flinkt dicht en nu op 24 punten volgt van de Welshman. Ook Ott Tänak is nog niet volledig uitgeteld met een achterstand van 28 punten. 

De volgende afspraak speelt uiteraard in het voordeel van Neuville want dan trekt de karavaan naar de Westhoek, waar Neuville de voorbije jaren steeds op de afspraak was en dus een pak meer parcourskennis heeft. Net zoals Tänak in Estland kan de Belg enkel verliezen op zijn 'thuisgrond'. Met Monza er nog bij, is de strijd om de titel nog in leven, al zal alles voor Neuville wel moeten meezitten.

Foto: Hyundai Motorsport
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 11 oktober 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Italië.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons