van der Horst

WRC: Sterke Belgen aan de finish

Davy Vanneste - Citroën C3
Davy Vanneste - Citroën C3
Alle veertien Belgen die donderdag startten in Gap aan de 110de Monte-Carlo hebben vier dagen later de finish in Monaco bereikt. Een goed rapport, al was het voor velen bij momenten ook een bewogen wedstrijd. En met Tim Van Parijs was er zelfs een klassewinnaar!
Adrien Fourmaux - Ford Fiesta R5
Adrien Fourmaux - Ford Fiesta R5
Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe (Hyundai) pakten meteen een knappe podiumplaats, maar ook andere Belgen mochten vieren, al was het maar omdat ze bij hun eerste aantreden in het WRC aan de finish stonden. Renaud Jamoul mocht, aan de zijde van Adrien Fourmaux (Ford), ook op het podium als tweede in WRC2 na een ongenaakbare Andreas Mikkelsen (Skoda). De jonge pupil van M-Sport kon, met enkele snelste tijden, het tempo van Mikkelsen soms wel aan, maar door een lekke band verloor hij de voeling vooraan. Toch een knappe prestatie van de Fransman die de meubelen redt voor M-Sport en binnenkort mag proeven van de Fiesta WRC.

En er waren nog Belgen die met een beker naar huis mochten. Pieter Tsjoen Racing doopt hun twee Clio's Rally5 meteen met champagne. Tim Van Parijs verloor in de aanvangsfase meteen tijd door een lekke band en een uitstapje, maar toonde zich daarna veruit de snelste in RC5. Teamgenoot Benoit Verlinde besloot als tweede en noteerde enkele goede tijden in de tweede helft van de rally.

Benoit Verlinde - Renault Clio Rally5
Benoit Verlinde - Renault Clio Rally5
Teambaas Pieter Tsjoen zag ook de eindmeet, naast de Nederlander Kevin Abbring (VW). Ze eindigden net binnen de top-twintig. Net achter hen eindigde Cédric De Cecco (Skoda) die net zoals vele anderen niet gespaard bleef van lekke banden. Hij pakte ook de vijfde stek in WRC3, één plek voor Davy Vanneste (Citroën) die goed in het spoor bleef van De Cecco maar een pak tijd verloor door een dubbele lekke band zaterdagavond. Hij besluit zijn eerste WRC-rally als 23ste algemeen.

Cédric Cherain en Cédric De Cecco
Cédric Cherain en Cédric De Cecco
En ook Cédric Cherain (Skoda) zag de finish na een moeilijke rally. Cherain begon goed maar kreeg al snel af te rekenen met een dubbele lekke op vrijdag, nadat hij iets raakte en ook de stuurbekrachtig beschadigde. Cherain zette wel een mooie remonte neer, maar bereikte maar ei zo na de finish door problemen met de uitlaatcollector in het slot. Hij eindigde 29ste algemeen. Hij liet onderweg wel enkele tijden in de top drie noteren in een sterk bezet WRC3.

En nu duimen dat de Belgische rallyfans niet te lang moeten wachten om de helden terug dicht bij huis te kunnen aanschouwen en aanvuren!

Foto: Citroën RacingSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 24 januari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons