van der Horst

WRC: Strijd gaat voort op Turkse bodem

Sébastien Ogier - Citroën C3
Sébastien Ogier - Citroën C3
Turkije is dit weekend het decor voor de vijfde WRC-manche, de tweede na de lange coronapauze. Met de overwinning van Ott Tänak in Estland, is het weer warm geworden aan de top van de WK-tussenstand. Voor Thierry Neuville lijkt het reeds de rally van de laatste kans wil hij nog een rol gaan spelen in de titelstrijd.
Vorig jaar had de rally van Turkije veel weg van een loterij. De rally is loodzwaar voor de mechaniek en ondanks het hoge sprintgehalte moeten de rijders er op toe zien hun wagen en banden zo goed mogelijk te sparen. 

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Na de nulscore in Estland moet Thierry Neuville (Hyundai) in Turkije de kloof zien te dichten. Echter, nu de titel veraf lijkt, kan hij misschien iets vrijer gaan aanvallen en proberen zijn tweede seizoensoverwinning te behalen. De Belg stond vorig jaar even op kop in Turkije, maar kende daarna heel wat pech. Neuville mag dus hopen op een goed resultaat op een ondergrond die Hyundai vrij goed ligt. Ott Tänak (Hyundai) kan met veel vertrouwen richting Marmaris na zijn thuisoverwinning. Andrea Adamo rekent ook nog eens op de diensten van Sébastien Loeb (Hyundai) die vooral zijn uitstekende startpositie moet zien te benutten. Ook het Franse talent Pierre-Louis Loubet start er opnieuw met een Hyundai.

Bij Toyota rekenen ze op hun trouwe equipe, met WK-leider Sébastien Ogier voorop. Ogier won er vorig jaar, toen nog voor Citroën. Elfyn Evans is voorlopig tweede in de WK-tussenstand en bevestigde in Estland zijn goede vorm. Kalle Rovanperä kon in Estland tweede worden, maar werd genekt door een tijdstrap. De jonge Fin komt in Turkije op een technische ruwe ondergrond, waar hij nog niet zo veel ervaring mee heeft in de Yaris WRC. 

M-Sport stuurt Esapekka Lappi, Teemu Suninen en Gus Greensmith het veld en zij moeten vooral terug zien aan te knopen met de fabrieksteams na een teleurstellende en anonieme wedstrijd in Estland. 

Ook de Belg Renaud Jamoul staat terug aan de start, aan de zijde van Adrian Fourmaux. In WRC2 mogen ze vooral veel tegenstand verwachten van Pontus Tidemand en Kajetan Kajetanowicz. 

De rally start vrijdagochtend met de shakedown. 's Avonds zijn er nog twee proeven. De rally telt amper twaalf proeven en eindigt zondagmiddag. Toch is de zondagetappe nog belangrijk met bijna 90 wedstrijdkilometers, inclusief onder meer twee passages op de 38 km lange proef van Cetibeli.

Foto: Citroën Racing en Hyundai MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 16 september 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Turkije.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons