van der Horst

WRC: Suninen verrassende leider in Sardinië

Teemu Suninen - Ford Fiesta
Teemu Suninen - Ford Fiesta
Teemu Suninen is na twee proeven in de Rally van Sardinië de verrassende maar autoritaire leider. De Fin pakte de eerste snelste tijd vrijdagochtend en verdedigde daarna zijn voorsprong. Thierry Neuville zit netjes in het peloton na een moeilijke ochtendlus.
Gus Greensmith zei het donderdagmiddag al: "Als we de openingsproef overleven, kan het wel een leuke rally worden." De Brit gaf aan dat het parcours loodzwaar was. Dat bleek ook: smal en technisch en veel losse stenen. Gelukkig in vochtige omstandigheden zodat niemand last had van stof.

De Toyota's leken de concurrentie meteen monddood te maken, met Elfyn Evans, Sébastien Ogier en Kalle Rovanperä die even het volledige podium bezetten. Maar dan kwamen de Fords van M-Sport. Teemu Suninen dook ruim dertien seconden onder de tijd van Evans en Ogier. Ook Esappekka Lappi ging sneller dan de nummers 1 en 2 in de WK-tussenstand. Dani Sordo (Hyundai) murwde zich ook nog voorbij de Toyota's. Thierry Neuville (Hyundai) opende met een achtste tijd. Ott Tänak (Hyundai) raakte zelfs niet in de top tien. De Koreanen stuurden de Belg en de Est op pad met twee reservebanden, wat duidelijk een verschil maakte. Beiden kunnen echter straks rekenen op twee verse rubbers en zo mogelijks een inhaalbeweging maken. De rest is immers op weg met maar één reserveband en zullen straks keuzes moeten maken.

Op de tweede proef reed Dani Sordo naar de snelste tijd op indrukwekkende wijze. Suninen klokte een tweede tijd, op zeven seconden van de Spanjaard. De Fin heeft nu een voorgift van 5.4 seconden op Sordo, 14.4 seconden op Ogier en 18.6 op Evans. Neuville reed een goede tijd op de tweede proef en is nu vierde op 21.8 seconden. Kalle Rovanperä maakte een foutje en zakt wat weg. De Fin is vijfde op ruim een halve minuut. Erger verging het Lappi, tweede op dat moment, die zijn Fiesta op kant moest zetten met mechanische problemen.

Foto: M-Sport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 9 oktober 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Italië.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons