van der Horst

WRC: Tänak boekt Zweedse zege, Neuville derde

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak slaat een dubbelslag. Hij wint de Rally van Zweden en komt op kop van de WK-tussenstand. De strijd om de tweede plaats was een nagelbijter, maar uiteindelijk troefde Esapekka Lappi Thierry Neuville nog af. De Belg scoort wel flink in de WK-tussenstand en heeft een tweede podiumplaats vast op evenveel rally's.
Martin Järveoja & Ott Tänak
Martin Järveoja & Ott Tänak
Ott Tänak (Toyota Yaris) werd uiteraard niet meer bedreigd. De Est bleef foutloos op de slotproef en strijkt zo zijn zevende zege op in zijn carrière. Tänak graaide ook nog eens vijf punten mee op de Power Stage en scoort de volle pot: 30 op 30. Er stond geen maat op Tänak die het volledige weekend foutloos bleef, zowat als enige. Met zijn prestatie komt hij ook bovenaan de WK-tussenstand te staan, wat betekent dat hij straks moet gaan vegen in Mexico, wat dan weer in het voordeel speelt van de concurrentie.

Thierry Neuville
Thierry Neuville
De strijd om de tweede plaats was uitermate spannend, weliswaar op bijna een minuut van de leider.. Thierry Neuville (Hyundai i20) leek nog even de tweede plaats af te snoepen van Esapekka Lappi (Citroën C3), maar de Fin reed een schitterende slotkilometer en hield de Belg achter zich. Het verschil? Amper drie tellen. "Ik kon onmogelijk nog wedijveren met Lappi. We missen iets in de snellere sectoren", zei Neuville. "Maar ik maakte de voorbije dagen ook enkele foutjes. Dat maakt deel uit van het spel." Neuville scoorde wel nog vier extra punten in de Power Stage: Sébastien Ogier (Citroën C3) verlaat Zweden met twee schamele puntjes.

Andreas Mikkelsen (Hyundai i20) kende niet zijn beste dag en dreigde zelfs even zijn vierde plaats nog te verliezen aan Elfyn Evans (Ford Fiesta), maar de Noor hield uiteindelijk 2.8 seconden over op de Welshman. Zondagochtend stond hij nog tweede maar hij moest dus Lappi en Neuville nog laten voorgaan.

Sébastien Loeb/Daniel Elena - Hyundai i20 WRC
Sébastien Loeb/Daniel Elena - Hyundai i20 WRC
De strijd om de zesde plaats viel zoals verwacht in het voordeel uit van Kris Meeke (Toyota Yaris). De Noord-Ier nam in het slot afstand van Sébastien Loeb (Hyundai i20) die het stuur nu terug geeft aan Dani Sordo. Maar missie geslaagd voor de recordkampioen, want vooral in Monte-Carlo bezorgde hij zijn nieuwe werkgever mooie punten in de strijd om de merkentitel.

De Zweed Pontus Tidemand (Ford Fiesta) besluit zijn tweeluik met een achtste plaats en grijpt dus zijn eerste algemene punten. (Hij pakte wel al een puntje op de Power Stage in Monte-Carlo.)

Sébastien Ogier - Citroën C3
Sébastien Ogier - Citroën C3
In de WK-tussenstand telt Tänak nu 47 punten en dat zijn er al zeven meer dan Thierry Neuville die op 40 komt. Ogier is nu derde met 31 punten. Kris Meeke verdedigt zijn vierde stek en telt 21 punt. Lappi en Loeb hebben elk 19 punten. Bij de merken is Toyota leider met 58 punten, eentje meer dan Hyundai en elf meer dan Citroën.

Mads Østberg - Citroën C3 R5
Mads Østberg - Citroën C3 R5
In WRC2 Pro was er een zege met een stevig Belgisch kantje. Mads Ostberg won in zijn Citroën C3 R5 met ruime voorsprong. De auto wordt ingezet door het Belgische DG Sport.

De volgende manche is meteen een eerste afspraak met onverhard. De Rally van Mexico wordt verreden van 7 tot 10 maart. Sébastien Ogier won er vorig jaar.

Foto's: Toyota Gazoo Racing, Citroën Racing, Hyundai Motorsport & DG Sport CompétitionSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 17 februari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons