van der Horst

WRC: Tänak bovenaan na stevige intro in Monte-Carlo

Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak mag als leider gaan slapen na een stevige intro in de Rally van Monte-Carlo, de seizoensopener van het WRC. Kalle Rovanperä is een onverwachte tweede. Thierry Neuville besluit de snuffelronde als vierde.
Een perfecte twee op twee voor Ott Tänak (Hyundai) die hier vorig jaar de schrik van zijn leven opliep. De Est pakte twee keer de snelste tijd, maar een stevige voorsprong uitbouwen lukte nog niet. Daarvoor was Kalle Rovanperä (Toyota) iets te hardnekkig. De jonge Fin klokte twee keer de tweede tijd en bleef op de tweede proef op een zuchtje verwijderd van de besttijd. De zoon van volgt nu op 3.3 seconden van de leider.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Elfyn Evans (Toyota) heeft nu een achterstand van 8.5 seconden op de leider, maar de Welshman doet het wel goed. Thierry Neuville (Hyundai) deed het wel goed in de eerste kilometers van de tweede proef, maar moest dan toch de rol lossen. De Oostkantonner volgt nu al op 16 seconden van zijn teamgenoot, en verliet het toneel zonder commentaar. Achteraf vertelde hij dat er problemen waren met de intercom. Hij staat wel negen tienden voor Sébastien Ogier (Toyota) maar de wereldkampioen kampt met remproblemen. Ook Dani Sordo (Hyundai) heeft problemen en verliest een pak tijd, maar het verging de Spanjaard nog altijd beter dan Teemu Suninen die hard van de baan ging in de openingsproef.

De andere Belgen overleefden de dag goed. Renaud Jamoul, naast Adrien Fourmaux (Ford) is tweede in WRC2, na Andreas Mikkelsen (Skoda), en negende algemeen. Pieter Tsjoen staat met Kevin Abbring (VW) achttiende. Cédric De Cecco (Skoda) werd wat opgehouden in de tweede proef maar staat knap 20ste, terwijl Davy Vanneste (Citroën) 24ste is. Cédric Cherain (Skoda) is na een knappe opener teruggevallen naar een 32ste plaats, door een lekke band. Benoit Verlinde (Renault) is leider in RC5, maar kon de tweede proef niet afwerken door een crash voor hem. Zelfde geldt voor Timothy Van Parijs (Renault) in de tweede Clio Rally5 van PTR.

Morgen volgt de zwaarste dag met vijf proeven, goed voor ruim honderd kilometer tegen de klok, waarvan enkele op ijs en sneeuw. De eerste proef is er al om zes uur (uiteraard door de avondklok), dus het wordt uiteraard uitkijken voor rijm- en ijs-plekken op grotere hoogtes, en uiteraard enkele sneeuwstroken. Extra sneeuw wordt niet echt verwacht.

Foto's: Hyundai MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 21 januari 2021.
  • Shopa

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons