van der Horst

WRC: Tänak de zege in Sardinië, Neuville het schaambrokje

Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak heeft de Rally van Sardinië, de vijfde manche van het WRC, voor een tweede keer op zijn naam geschreven. Naast hem mogen Craig Breen en Dani Sordo de Est zijn vijftiende WK-zege vieren op het podium. Thierry Neuville graaide wat troostpuntjes mee uit de Power Stage.
  • STX Motorhomes
De vijftiende WRC-zege van Ott Tänak (Hyundai) - hij beent daarmee Thierry Neuville (Hyundai) bij - kwam op een korte zondag nooit meer in gevaar. De Est kende nog een sterke dag en diepte zijn voorsprong steeds verder uit, kwestie van de marge zo groot mogelijk te houden en de concentratie vast te houden.

Craig Breen - Ford Puma Rally1
Craig Breen - Ford Puma Rally1
Craig Breen (Ford) pakt eindelijk nog eens dikke punten, met een tweede stek. Dat is meteen zijn beste resultaat voor M-Sport. De Ier mengt zich nadrukkelijk in het gevecht om de vice-titel. Hij hield gemakkelijk Dani Sordo (Hyundai) achter zich, al mag die zich stevig op de borst kloppen met vier podia op rij, gespreid over 2021 en 2022. De Spanjaard gaf zondag niet meer het volle pond en ging absoluut voor de merkenpunten voor Hyundai. De Koreanen doen een goede zaak in het constructeurskampioenschap, al is het tij bijlange nog niet gekeerd. Wel zuur voor Neuville dat Hyundai, in de enige rally waar hijzelf ook in de fout gaat, plots gaat lopen met twee podiumposities. De Belg ging wel nog aan de haal met vijf Powerstagepunten. 

Pierre-Louis Loubet (Ford) haalt zijn beste resultaat ooit. De Corsicaan kende een begenadigde openingsdag, maar viel wat terug op zaterdag. Daarna bestendigde hij volleerd, wat je niet kan zeggen Adrien Fourmaux (Ford) die gisteravond wegviel na een nieuwe crash.

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä (Toyota) komt weg met de vijfde stek, en vier extra punten uit de Power Stage. Het is de eerste keer sinds 2019 dat er geen Toyota op het podium staat. De Fin fixeerde zich vooral op Neuville. Toen die wegviel was de Fin al te ver verwijderd van de kopposities, maar de WK-leider profiteerde wel van enkele opgaves, zoals die van Fourmaux. Takamoto Katsuta (Toyota) werd zesde, na zijn deel van de problemen, net zoals Gus Greensmith (Ford) die er wat gelaten bij zat dit weekend na vroege zorgen.

In de WK-tussenstand telt Rovanperä nu 120 punten, 55 meer dan Neuville (zowat de helft en het equivalent van ruim twee zeges). Tänak klimt naar drie met 62 punten, tien meer dan Breen. Katsuta zakt van van drie naar vijf en heeft nu 47 punten, 8 meer dan dan Elfyn Evans. Bij de merken verzamelde Toyota nu exact 200 punten, 39 meer dan Hyundai dat een flink stuk afhapt van hun achterstand. M-Sport telt 120 punten.

Freddy Loix - Skoda Fabia
Freddy Loix - Skoda Fabia
In WRC2 ging de zege naar Nikolay Gryazin die zich terug in de strijd werpt voor de titel. De Rus eindigt ook knap achtste algemeen. Hij ging een sterke Jan Solans, de broer van Nil, vooraf. Jari Huttunen miste op vijf tellen na de tweede stek. Chris Ingram had op zijn beurt weer vijf seconden te kort voor het podium. Freddy Loix parkeerde zijn PTR-Skoda netjes in de top 20, als 17de. Ook Tim Van Parijs zag de finish in zijn Clio Rally5.

Tim Van Parijs - Renault Clio
Tim Van Parijs - Renault Clio
De volgende manche is al binnen drie weken en dat is die van Kenya. De rally waar Thierry Neuville autoritair op weg leek naar winst vorig jaar, tot een steen roet in het eten gooide. Keert het tij voor de Belg tussen de olifanten en giraffen?

Foto: Davy Degryse - RIPDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 5 juni 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Italië.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons