van der Horst

WRC: Tänak en Ogier schrijven geschiedenis

Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Ott Tänak en Sébastien Ogier hebben geschiedenis geschreven in Sardinië, afgelopen zondag. Het verschil tussen beide kemphanen bedroeg amper 2 tienden van een seconden. Een evenaring van het record dat werd opgetekend in Jordanië 2011.
Hallucinant was het einde. Sébastien Ogier (Toyota) zijn voorgift, met enkel nog de Power Stage te gaan, leek voldoende om alleen recordhouder te worden in Sardinië, maar dat stukje geschiedenis werd hem ontnomen door een Pirelli die al aan het uitblazen was.

Thierry Neuville
Thierry Neuville
De Fransman zag zo Ott Tänak (Hyundai) de winst nemen. Het deed een beetje denken aan Corsica 2019 toen Thierry Neuville de winst pakte ten koste van Elfyn Evans, die ook lek reed.

Ogier geen recordhouder dus, maar hij reed zich samen met Tänak wel de geschiedenis in. Het verschil aan de meet bedroeg amper twee tienden van een seconde. Dat is een evenaring van het vorige record dat Ogier deelt met zichzelf en zijn huidige teambaas Jari-Matti Latvala. Ogier wipte in 2011 met winst op de slotproef  in Jordanië over de Fin.

Ogier staat nog enkele keren in de top vijf. In Kroatië 2021 bedroeg het verschil zes tienden. De Fransman snoepte toen de winst af van Evans die op het einde een foutje maakte. Ogier pakte niet enkele overwinningen af, hij verloor er ook eentje in Sardinië, in 2018, ten koste van een ontketende Thierry Neuville. En nu kwam daar nog een verlies bij, tegen Tänak.

Ook voor Tänak was het een beetje een historische winst. Voor de Est was het zijn 20ste overwinning. In de lijst met de meeste overwinningen staat hij achtste, een plaats die hij deelt met Didier Auriol en ... jawel, Thierry Neuville.

Foto: Hyundai Motorsport & Toyota Gazoo RacingDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 4 juni 2024.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons