van der Horst

WRC: Tänak keert terug naar Hyundai

Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Exact een jaar na zijn afscheid bij Hyundai Motorsport, vervoegt Ott Tänak het team opnieuw. Dat hebben alle partijen woensdag aangekondigd. De Est komt op dit moment nog uit voor Ford, waar het avontuur na een jaartje dus stopt.
Geen 'Adieu', maar 'Au revoir', zo bleek. Ott Tänak sloeg net niet met de deuren toen hij Alzenau verliet eind 2022, maar keert nu langs de grote poort terug binnen bij Hyundai Motorsport Het is al de derde keer dat de Est het nest van M-Sport verlaat en de tweede keer dat de wereldkampioen van 2019 naar Hyundai trekt.

Tänak trok in 2018 van M-Sport naar Toyota en ontketende net geen revolutie toen hij eind 2019 Gazoo Racing inruilde voor Hyundai Motorsport, als wereldkampioen nota bene. Hij kende niet de gelukkigste en meest regelmatige jaren bij Hyundai en kon niet meer meespelen voor de titel, al werd hij wel vice-wereldkampioen in 2022. Maar Tänak ergerde zich dood aan het gebrek aan structuur na het verdwijnen van topman Andrea Adamo. De Italiaan werd vervangen door tussenpaus Julian Moncet, maar het boterde niet echt tussen de Fransman en de Est. Hyundai kende ook een moeilijke start in het hybride tijdperk, en dus trok Tänak opnieuw naar Ford.

Ott Tänak - Ford Fiesta WRC
Ott Tänak - Ford Fiesta WRC
Maar ook daar loopt het niet van een leien dakje ook al pakte hij afgelopen weekend wel zijn tweede winst dit seizoen, in Chili. Maar de Est kende ook heel wat pech en was opnieuw vroegtijdig uitgeschakeld voor de titel. De komst van Cyril Abiteboul bij Hyundai zorgde voor een ommekeer bij de Koreanen en dat wist de Est duidelijk te charmeren. Bovendien hangt er opnieuw, zoals elk jaar, heel wat mist rond de toekomstperspectieven van M-Sport op het hoogste niveau in het WRC.

Hyundai lijkt dus opnieuw stevig gewapend om de handschoen op te nemen tegen Toyota. De tandem Ott Tänak- Thierry Neuville zorgde reeds voor een merkentitel in 2020 en daar wil Hyundai een vervolg aan breien. Ook Esapekka Lappi zou nog een zitje krijgen, al is dat nog niet bevestigd. Het lijkt er wel op dat Dani Sordo zachtjes naar de exitpoort wordt geduwd.

Tänak is voorlopig vierde in de WK-tussenstand. In Centraal-Europa en Japan krijgt hij straks nog de kans om zijn zegeteller bij M-Sport aan te dikken.

Foto: Davy Degryse - RIP & Sandro DelaereDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 4 oktober 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Central European Rally.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons