van der Horst

WRC: Tänak meesterlijk, Neuville aan calvarietocht bezig

Ott Tänak - Hyundai i20
Ott Tänak - Hyundai i20
Ott Tänak heeft er een meesterlijke zaterdagochtend op zitten in de Rally van Portugal, de vierde manche van het WRC. De Est zette de tegenstand op een stevige achterstand met drie snelste tijden op rij. Thierry Neuville herstartte op zaterdag, maar het gaat stilaan van de regen naar de drop.
De ochtend van Thierry Neuville (Hyundai) verliep alles behalve vlekkeloos. De Belg nam na zijn opgave zaterdag opnieuw de start, maar van een leien dakje liep het niet. Neuville ging met de harde banden op weg om zijn zachte gommen te sparen voor de Power Stage morgen. Als opener en op het slechte rubber verloor hij snel opnieuw veel tijd en daar kwamen nog eens mechanische problemen bij. Hij was wel zo slim genoeg om zich later te melden aan de start van de slotproef om zijn teamgenoten nog een handje te helpen. 

Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Vooraan leek Ott Tänak (Hyundai) van een andere wereld met enkele indrukwekkende snelste tijden waarmee hij de rechtstreekse concurrenten een stevige lap om de oren gaf. De Est vergrootte zijn voorsprong tot 19.2 seconden op Elfyn Evans (Toyota) die moet strijden tegen Dani Sordo (Hyundai). De Welshman houdt de Spanjaard voorlopig op dik zes seconden. 

De rest volgt al op ruim een minuut van de kop. Takamoto Katsuta (Toyota) is vierde en toont waarom hij het verdient om aan het stuur te zitten van een WRC. De Japanner zal wellicht op de volgende proef een plaats zakken want Sébastien Ogier (Toyota) hijgt in zijn nek. De Fransman blijft wel tijd verliezen op de snelste mannen, ondanks een betere startpositie dan gisteren. Ook Kalle Rovanperä (Toyota) raakt niet onder stoom, zeker niet op het harde rubber. Daarachter volgen de Fords van Gus Greensmith en Adrien Fourmaux, die zijn progressie als opener niet meer kan tonen.

In WRC2 is Esapekka Lappi soeverein leider.

Namiddag volgt dezelfde lus van drie proeven, plus de schitterende stadsproef in Porto.

Foto: Hyundai Motorsport en Toyota Gazoo



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 22 mei 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Portugal.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons