van der Horst

Zweden: Tänak neemt het heft in handen

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Na vier van de negentien proeven heeft Ott Tänak zich op kop van de koers gezet in de Rally van Zweden. Dat is de tweede manche van het WRC-seizoen. De Est heeft maar een kleine voorgift op een verbluffende Teemu Suninen, een vechtende Jari-Matti Latvala en een heel regelmatige Thierry Neuville.
De eerste proeven hebben de rijders naar Noorwegen gebracht waar de condities best wel goed waren. Weinig verrassend was het dan ook dat Ott Tänak (Toyota Yaris) meteen zijn stempel drukte op de koers. De Est klokte de eerste besttijd van de dag en nam daarmee de kop, maar wegrijden van de belangrijkste concurrentie zat er nog niet in.

Integendeel, Thierry Neuville (Hyundai i20) counterde Tänak op de tweede proef van de dag en knabbelde wat tienden van zijn kleine achterstand af, maar het was Teemu Suninen (Ford Fiesta) die vriend en vijand verraste met een ongelooflijke tijd, waarmee hij oprukte naar de tweede plaats in de stand, vóór Neuville. Sébastien Ogier (Citroën C3) ondervond op die proef wel wat veegwerk en kreeg een klein klapje van ruim een handvol seconden.

Op de laatste proef van de lus haalde Tänak nog eens uit. Neuville leek een sterke tijd te klokken, maar Tänak dook daar in het slot nog onder. Tänak mag dan ook als leider naar de middagproeven. Hij heeft een kleine voorsprong van 5.5 secondjes op Suninen, 5.6 tellen op Latvala, en 6.0 seconden op Neuville. Alles dicht bijeen dus. Ogier volgt nu op 14.4 tellen van de Estse leider maar handhaaft zich in de top vijf.

Esapekka Lappi (Citroën C3) volgt op een zuchtje van Ogier als zesde. Andreas Mikkelsen (Hyundai i20) en Kris Meeke (Toyota Yaris) volgen redelijk anoniem als zevende en achtste. Sébastien Loeb (Hyundai i20) en Elfyn Evans (Ford Fiesta) sluiten de top tien. Voor Marcus Grönholm is het een calvarietocht met verschillende foutjes. Een nieuw foutje op de slotproef van de ochtend, lijkt zijn laatste van de dag te worden, want zijn Toyota Yaris steekt te diep in de sneeuw.

Een goed begin voor de tenoren dus. Dat was ook nodig want na de middag wachten heel moeilijke omstandigheden. WRC2, JWRC en vooral de historics zullen zorgen voor heel wat warse sporen waar de eerste WRC-rijders zeker moeite mee zullen hebben. Vooral Ogier staat voor een zware opdracht als eerste starter.

In WRC2 gingen Kalle Rovanperä en Eerik Pietarinen al in de fout, maar ze konden wel hun weg verder zetten. Mads Östberg leidt na drie proeven in WRC2 Pro (maar is niet de snelste in de R5-klasse).

Foto: Toyota Gazoo Racing

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 15 februari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons