van der Horst

Zweden: Tänak op weg naar zege, Neuville op podiumkoers

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak mag als autoritaire leider naar de slotdag van de Rally van Zweden en enkel pech of een fout kan hem nog van een nieuwe overwinning houden. In de tweede manche van het WRC-seizoen vecht Thierry Neuville om het podium en misschien zelfs de koppositie in de WK-stand. Tenzij de Belg die koppositie niet nodig acht richting Mexico...
Andreas Mikkelsen - Hyundai i20 WRC
Andreas Mikkelsen - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak (Toyota Yaris) nam al vroeg op de dag over en toen Teemu Suninen (Ford Fiesta) wegzakte en uiteindelijk zelfs moest opgeven, had de Est plots een riante voorsprong. Tänak heeft nu zijn zevende overwinning voor het grijpen maar dan moet hij wel foutloos blijven in het slot van de wedstrijd. Of de Est ook de leiding zal nemen in de WK-tussenstand hangt grotendeels van Thierry Neuville (Hyundai i20) af. Als WK-leider naar het ruwe gravel van Mexico, daar staat een WRC-rijder nu niet meteen om te springen. Anderzijds: nu Sébastien Ogier (Citroën C3) in de touwen hangt is het een uitgelezen momemt om vroeg in het seizoen al afstand te nemen in de tussenstand.

Esapekka Lappi - Citroën C3
Esapekka Lappi - Citroën C3
Het is bijlange nog niet beslist wie straks op het podium eindigt, al speelt die strijd zich af op een minuut van Tänak. Esapekka Lappi (Citroën C3) en Andreas Mikkelsen (Hyundai i20) staan ex aequo. Lappi heeft dat wel te danken aan Sébastien Ogier (Citroën C3) die liet zich uitzakken, startte later en hielp daarmee de Fin, terwijl Neuville een wagen minder voor zich kreeg om baan te ruimen. Neuville is nu maar 2.3 seconden verwijderd van de tweede plaats. Als hij die tweede plaats pakt, strijdt hij op de Power Stage om de kop in de WK-tussenstand. Elfyn Evans (Ford Fiesta) is vijfde maar nog altijd maar op een vijftiental tellen van het podium.

Ook de strijd voor de zesde plaats is nog niet beslecht. Kris Meeke (Toyota Yaris) trekt voorlopig aan het langste eind maar Sébastien Loeb (Hyundai i20) heeft maar een achterstand van 1.6 seconde, weliswaar op ruim anderhalve minuut van de kop.

Pontus Tidemand (Ford Fiesta) strijdt tegen zichzelf en kan met een gerust gemoed morgen wat punten scoren vanop de achtste plaats algemeen.

In WRC2 Pro is Mads Ostberg (Citroën C3) op weg naar winst na nieuw tijdverlies van Kalle Rovanperä (Skoda Fabia). Opvallend: Ostberg leidt dan wel in WRC2 Pro maar in klasse R5, of voor de techneuten klasse RC2, leidt hij bijlange niet. Daar vechten Ole-Christain Veiby (VW Polo) en Jari Huttunen (Skoda Fabia,), auteur van een algemene besttijd vrijdagavond, een mooi duel uit. Ostberg ziet toe op anderhalve minuut.

Morgen volgen nog drie proeven, waaronder de Power Stage.

En oja, om het verhaal volledig te maken. Op Colin's Crest, op wat HLN het WK schansspringen voor wagens noemt, sprong Kris Meeke het verst, welgeteld 41 meter.

Foto's: Toyota Gazoo Racing, Citroën Racing & Hyundai MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 16 februari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons