van der Horst

Monte Carlo: Tänak schiet snelst uit startblokken

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak is de eerste leider in de Rally van Monte-Carlo en mag op kop naar dag twee. De Est won de eerste proef en verdedigde die op de tweede proef. Sébastien Ogier is voorlopig tweede. Thierry Neuville nam een gewaagde gok die maar half rendeerde, en is nu derde.
  • Hamofa Performance
Sébastien Ogier - Citroën C3
Sébastien Ogier - Citroën C3
Sébastien Ogier (Citroën C3) zorgde meteen voor een stevige referentietijd op de openingsproef maar Ott Tänak (Toyota Yaris) verpulverde die met dik tien seconden. De enige die nog maar in de buurt kwam van de Est was Kris Meeke (Toyota Yaris) die zijn debuut met de Yaris vierde met een tweede tijd.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville (Hyundai i20) nam een stevige gok. Hij nam als enige amper twee nagelbanden en vier zachte banden mee. De nagelbanden gebruikte hij in de openingsproef, maar zijn belangrijkste concurrenten profiteerden wel van hun keuze, namelijk vier nagelbanden. Op de tweede proef werden de rollen gekeerd toen Neuville zijn zachte slicks monteerde. De Belg haalde uit, maar niet genoeg om het verlies in de eerste proef te compenseren. . "Het was riskant, maar we hebben het geprobeerd. We hadden nochtans goed informatie doorgekregen", aldus Neuville die daarmee zijn oeuvreur Bruno Thiry bedankte.

Neuville nam op de tweede proef ruim tien seconden op Ogier en Tänak, en zelfs bijna een halve minuut op Jari-Matti Latvala (Yaris) en Esapekka Lappi (Citroën C3). Het was op die tweede proef uitkijken naar de tijd van Meeke maar hij reed lek en verloor een minuut.

Verliezer van de avond was Teemu Suninen (Ford Fiesta) die zich vastreed in een gracht en moest opgeven.

Sébastien Loeb - Hyundai i20 WRC
Sébastien Loeb - Hyundai i20 WRC
In de algemene stand heeft Tänak een voorsprong van 9.1 seconden op Ogier en 14.3 op Neuville. De rest staat al op ruim driekwart minuut. Lappi volgt op 45.2 seconden, Latvala op 46.4 seconden en Elfyn Evans (Ford Fiesta) op regelmaat 48.2 seconden. Meeke telt al een achterstand van 53.8 seconden. Hij wordt gevolgd door de Hyundai's van Sébastien Loeb en Andreas Mikkelsen die de slechtste bandenkeuze van de avond maakten.

Guillaume de Mévius nam een uitstekende start in zijn Citroën C3 R5 en is voorlopig derde in WRC2.

Morgen de langste dag, met zes proeven. De rally eindigt zondag na zestien klassementsritten.

Foto's: TGR_WRC Gazoo, Hyundai Motorsport & Media Citroen Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 24 januari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons