van der Horst

Titelkoorts stijgt in Sardinië

Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Als de WRC-kalender geen veranderingen meer doormaakt, wordt de Rally van Sardinië dit weekend de voorlaatste manche van het WRC en dus stijgt de titelkoorts. Elfyn Evans kan, als het even meezit, wereldkampioen worden. De concurrentie weet dus wat te doen.
Komt er nog een rally bij of niet? Komt de Ypres Rally alsnog in het gedrang door de coronapandemie? Duikt Monza toch op op de WRC-kalender? Komt er nog een wit konijn uit de hoed? Het moet voor de rijders een vreemd gevoel geven, want ze weten totaal niet waar ze aan toe zijn.

Wat er ook gebeurt, Elfyn Evans (Toyota) heeft de beste papieren in handen om Ott Tänak op te volgen en de wereldtitel voor het eerst in net geen twintig jaar naar Groot-Brittannië te halen. Richard Burns was de laatste Brit die wereldkampioen werd, in 2001. Met een voorgift van maar liefst 18 punten op Sébastien Ogier (Toyota), hoeft Evans niet voluit te gaan en kan hij eerder de kat uit de boom kijken. Niet te veel, want de Brit moet als eerste de baan op en zal dus de schade moeten beperken vrijdagochtend, wil hij niet in een penibele situatie terechtkomen. Regen kan weliswaar een zegen zijn voor Evans, al zit die er niet meteen aan te komen. Ogier en vooral Kalle Rovanperä (Toyota) kunnen Evans wel een handje toesteken.

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Evans kan ook geholpen worden door de armada van Hyundai, die belangrijke punten van Ogier kan afnemen. Bovendien boekten de Koreanen in Alghero de jongste vier jaar drie overwinningen. In 2017 lukte het niet, maar toen ging Ott Tänak aan de haal met winst, iets wat hij eigenlijk vorig jaar ook had moeten doen zonder die dramatische Power Stage. Neuville won twee keer in de jongste vier jaar en voelt zich dus thuis op Sardijns onverhard. Zijn startpositie kan de Belg helpen. Neuville toonde in Turkije dat hij de strijd nog niet heeft opgegeven. Naast Tänak en Neuville brengt Hyundai ook Dani Sordo in stelling, vorig jaar nog primus in Sardinië.

Bij Ford/M-Sport gaan ze nog altijd op zoek naar hun beste vorm. Esapekka Lappi en Teemu Suninen moeten hopen op een harde rally. Ook Pierre-Louis Loubet (Hyundai), Takamoto Katsuta (Toyota) en Gus Greensmith (M-Sport) willen rijderspunten scoren.

Ook in WRC2 gaat de titelstrijd verder tussen Mads Ostberg en Pontus Tidemand, met Adrien Fourmaux (met de Belg Renaud Jamoul) als derde hond. Zij kunnen forse tegenstand verwachten van onder meer Nikolay Gryazin, Ole Christian Veiby, Jari Huttunen, Nicolas Ciamin en vooral, Oliver Solberg.

Donderdagmiddag is er de shakedown in Olmedo. Vrijdag volgen zes proeven, net als zaterdag. Zondag zijn er nog vier klassementsritten, met als afsluiter de Power Stage. Er staan de deelnemers 239 kilometers tegen de chrono te wachten.

Foto: TGR WRC en RIP (Davy Degryse)Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 7 oktober 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Italië.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons