van der Horst

WRC: Toyota leidt, Hyundai lijdt

Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Na vier proeven in de Rally van Kenya is Elfyn Evans de fiere leider. Toyota bovenaan trouwens, met vier wagens op de eerste vier plaatsen. Voor Hyundai en Thierry Neuville is deze rally opnieuw een nachtmerrie aan het worden.
De rally begon al bij al op een normale manier met kleine tijdsverschillen en een spannende strijd. Na drie proeven stond Sébastien Ogier (Toyota) aan de leiding met een voorsprong van acht tienden op Elfyn Evans (Toyota) en twee seconden op Sébastien Loeb (Ford). Voor Hyundai beloofde het toen al een moeilijke dag te worden. Ott Tänak (Hyundai) brak al snel de pook van de versnellingsbak en ook Thierry Neuville (Hyundai) zat al met kopzorgen.

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Maar het was de laatste proef van de ochtend, met een miserabele zandstrook, die de tussenstand volledig omgooide en zorgde voor een pak drama met veel slachtoffers. Neuville dook uit het zand zonder motorkracht. De Belg verloor zowat een minuut. Kort later overkwam Oliver Solberg (Hyundai) net hetzelfde. Gus Greensmith (Ford) reed lek en verloor bijna een kwartier. Anderen vertrokken richting service met zorgen, zoals Sébastien Loeb (Ford) die de wagen lange tijd niet aan de praat kreeg na de slotproef. Het is maar de vraag of deze proef nog helemaal zal verreden worden deze namiddag. Op Craig Breen na, wou niemand nog eens door het mulle zand rijden.

Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
'Survival of the fittest' was het, en dat is met voorsprong Toyota die de ochtendlus zonder al te veel kleerscheuren afwerkte. Elfyn Evans is leider met een voorsprong van 8.5 seconden op Ogier. Kalle Rovanperä (Toyota) is derde, onder meer dankzij een snelste tijd op de slotproef van de ochtend. Hij heeft een achterstand van 11.5 seconden op Evans. Takamoto Katsuta (Toyota) sluit het kwartet Toyota's af. De Japanner zit op amper een seconde van de WK-leider.

Sébastien Loeb is vijfde op 15.9 seconden. Craig Breen (Ford) is zesde op 22 tellen. De eerste Hyundai vinden we pas op de zevende plaats. Dat is Tänak die, ondanks de versnellingsbakproblemen, nog altijd binnen de halve minuut hangt van de kop. Adrien Fourmaux (Ford) is achtste. Thierry Neuville is pas negende. De Belg volgt al op ruim een minuut van de kop. Oliver Solberg (Hyundai) hangt al op drie minuten.

Deze namiddag wordt de tweede lus van drie proeven afgewerkt. De rally eindigt zondag.

Foto: Toyota Gazoo RacingDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 24 juni 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Kenia.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons