van der Horst

WRC: Toyota meteen op de voorste rij

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier heeft de snelste tijd geklokt op de shakedown van de Rally van Monte-Carlo, de seizoensopener van het WRC. De Fransman ging zijn teamgenoot en wereldkampioen Kalle Rovanperä vooraf. Thierry Neuville klokte een goede derde tijd, na een sterke ochtend.
Om 9.31 uur werd het nieuwe WRC-seizoen op gang getrokken met een shakedown tussen Sainte-Agnès en Peille, goed voor een schamele 2,3 kilometer op smalle, bochtige wegen. Niet meteen een grote referentie voor wat nog komen moet de komende vier dagen.

Kalle Rovanperä (Toyota) mocht als wereldkampioen de baan openen en klokte een tijd van 1:47.7. Hij werd in die eerste run enkel voorbijgegaan door Thierry Neuville (Hyundai) die bijna een volle seconde onder de tijd van de Fin dook. 

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
In de tweede run gingen de tijden naar beneden en stond Rovanperä op het einde bovenaan. In zijn laatste poging zette Sébastien Ogier (Toyota), die in zijn achtertuin rijdt, de snelste tijd van de ochtend neer. Hij reed naar een chrono van 1:44.6, en was daarmee drie tienden sneller dan Rovanperä en vier dan Neuville. 'Ik ben blij hier opnieuw te zijn. We starten met dezelfde ambities als altijd. Ik denk dat we een spannender seizoen tegemoet gaan dan vorig jaar', aldus de Belg.

De rest volgt kort daarachter. Elfyn Evans (Toyota) was een halve seconde trager dan zijn Franse teamgenoot. Dani Sordo (Hyundai) zette de vijfde tijd neer. Op plaats zes vinden we de eerste Ford Puma, met name die van Pierre-Louis Loubet (Ford) en Nicolas Gilsoul. De Corsicaan was dus zelfs sneller dan zijn teamgenoot en vice-kampioen Ott Tänak (Ford), die anderhalve seconde moest toegeven op Ogier. Esapekka Lappi (Hyundai) in de derde Hyundai, reed een achtste tijd. Takamoto Katsuta (Toyota) en Jourdan Serderidis (Ford) rondden de top tien.

Geen tijden in WRC2, want zij reden geen shakedown. Die was enkel voorzien voor de Rally1-wagens. We moeten dus nog even wachten op het M-Sportdebuut van Grégoire Munster.

De rally start vanavond met twee proeven: de eerste over de mythische Col de Turini en de tweede richting Col de Castillon, samen goed voor ruim 40 kilometer nachtelijke proeven. Zondagmiddag kennen we de opvolger van Sébastien Loeb, de grote afwezige in deze openingsmanche.

Foto: Toyota Gazoo Racing & Hyundai MotorsportDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 19 januari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons