van der Horst

WRC: Toyota tegen de rest in Finland

Thierry Neuville
Thierry Neuville
Met de Rally van Finland wordt de tweede seizoenshelft van het WRC aangeboord. De Belgen hopen uiteraard op een lang uitgesponnen triomftocht voor Thierry Neuville die op het einde van het voorjaar een stevige optie nam op een eerste Belgische wereldtitel. Voor winst in Finland is Toyota torenhoog favoriet.
De opdracht voor Thiery Neuville (Hyundai i20) is straks heel duidelijk. De Oostkantonner heeft een voorgift van 27 punten op Sébastien Ogier (Ford Fiesta), en hoeft dus enkel in het spoor te blijven van de Fransman.

Esapekka Lappi - Toyota Yaris WRC
Esapekka Lappi - Toyota Yaris WRC
Tegen de Toyota's lijkt toch weinig opgewassen op hun thuisbodem. Vorig jaar leken de troepen van Tommi Makinen zelfs even op weg naar een 1 - 2 - 3. De kans dat dat scenario zich herhaalt is niet onwaarschijnlijk al waren er de jongste rally's wel wat kleine problemen. Ott Tänak kan zijn goede vorm tonen, Jari-Matti Latvala moet vertrouwen putten voor het rest van het seizoen en Esapekka Lappi verdedigt er zijn "titel" in Finland. Lappi boekte er vorig jaar zijn eerste WK-winst. Een sterk Toyota kan Neuville trouwens helpen door heel wat punten weg te kapen van Ogier.

Ford pakt uit met een evolutieversie van de Fiesta. Die moet Ogier in staat stellen om dit najaar alsnog Neuville te kunnen bijbenen. Voorlopig kan enkel de Fransman gebruik maken van nieuwe aerodynamische stukken. Het is ook uitkijken naar Teemu Suninen die vorig jaar indruk maakte in de Finse bossen. Hij was de enige die het de Toyota's moeilijk kon maken.

Hyundai rekent uiteraard opnieuw op Thierry Neuville en Andreas Mikkelsen. Hayden Paddon neemt plaats in de derde wagen. Dani Sordo maakt zijn opwachting pas terug in Duitsland. Hyundai kende de voorbije jaren wat moeilijkheden op een snelle ondergrond. Neuville moet op vrijdag ook als veger aantreden (al toonde hij in Sardinië dat dat geen onoverkomelijk probleem hoeft te zijn).

Bij Citroën moeten Craig Breen en Mads Ostberg proberen een mak seizoen wat kleur te geven. Khalid Al-Qassimi bestuurt een derde C3.

De debatten worden donderdag geopend op de fijne showproef Harju. Er wachten de rijders 23 proeven, goed voor 317 km tegen de klok. Ouninpohja staat niet op het programma, de mythische jumps van Ruuhimaki wel. Daar besluit de rally met de power Stage.

Foto: Hyundai Motorsport 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op maandag 23 juli 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons