van der Horst

WRC: Toyota zoekt vier op een rij in Zweden

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Komend weekend vindt de tweede manche van het WRC plaats, met de Rally van Zweden. Het is de enige afspraak op sneeuw. In de jongste vijf edities won er vier keer een Toyota. De enige die dat lijstje doorbrak was Thierry Neuville. Leider in het WK, Sébastien Ogier, is afwezig.
Na drie zeges op rij, spreekt het voor zich dat Toyota torenhoog favoriet is komend weekend. De eerste zege van Toyota sinds hun comeback, in 2017, was trouwens in Zweden: toen nog met Jari-Matti Latvala die Gazoo Racing naar nieuwe successen loodste.

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä (Toyota) won de jongste editie, en de Fin start uiteraard als favoriet. Enkel de omstandigheden op de openingsdag kunnen de wereldkampioen parten spelen. Elfyn Evans (Toyota) won de editie ervoor. De Welshman trekt zich dus meer dan uit de slag op sneeuw en geniet een goede startpositie, als derde op de baan. Ott Tänak (Ford) zorgde er in 2019 voor, met een Toyota Yaris, dat Gazoo Racing straks een vier op een rij kan scoren, tenzij de Est daar eigenhandig een stokje voor kan steken. Tänak kende alvast een geslaagde test met de Puma in de Otepää Rally waar hij afgelopen weekend won. Hij start als vierde, wat in zijn voordeel kan spelen.

Bij Ford zal het dan ook van Est moeten komen want Pierre-Louis Loubet (Ford) zal zich moeten focussen op ervaring opdoen. Bij Toyota hebben ze wel nog Takamoto Katsuta (Toyota) in het vuur. De Japanner eindigde vorig jaar vierde maar kende afgelopen weekend in de Kuopio Rally een mindere generale repetitie. Hij kon Esapekka Lappi (Hyundai) niet volgen en ging later van de baan.

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Hyundai lijkt dan beter gewapend om Toyota te kietelen. Lappi kende een goede voorbereiding in Finland, in dezelfde voorbereidingswedstrijd als Katsuta, maar ook hij ging van de baan, weliswaar in de slotfase na een geslaagde test. Thierry Neuville (Hyundai) is dan weer de enige die de hegemonie van Toyota kon doorbreken, in 2018, en toonde zich in Monte-Carlo al de beste Koreaan. Craig Breen (Hyundai) maakt zijn rentree onder de vleugels van topman Cyril Abiteboul. De Ier eindigde ooit eens tweede, in 2018, en is dus een kandidaat voor het podium.

Donderdagochtend is er de shakedown, gevolgd door een sprintritje als opwarmer 's avonds. Daarna volgen nog achttien ritten, verspreid tussen vrijdag en zondag. Zondag is geen cadeau met twee passages over Västerik, 26 km lang. Eindigen doen we rond 13 uur op Umea, na 300 wedstrijdkilometers.

Bij de Belgen kijken we ook uit naar Grégoire Munster, ditmaal in een Rally3. Hij wordt de perfecte referentie voor Junior Tom Rensonnet.

Foto's: Hyundai Motorsport & Toyota Gazoo Racing WRCDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 7 februari 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons