van der Horst

WRC: Wales cruciaal moment in titelstrijd

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
De titelstrijd in het WRC lijkt op een kantelpunt te staan. Ott Tänak wist een helse rally van Turkije te winnen en staat met een drie op drie op amper dertien punten van Thierry Neuville. Dat waren er voor de zomer nog ruim 50. Ook Sébastien Ogier is met een achterstand van 23 punten nog niet uitgeteld voor de titel, maar kan straks maar beter voor Neuville en Tänak eindigen.
  • Circuit Zolder
Het duel is na Turkije echt een driestrijd geworden, en zonder het woord "cruciaal" te willen uithollen, kunnen we komend weekend wel spreken van een cruciaal moment in de strijd om de titel. Thierry Neuville (Hyundai i20) is nog altijd leider in de WK-tussenstand maar met 28 punten uit de jongste drie wedstrijden heeft de Belg wel nood aan een sterk resultaat. Hij hoeft immers niet langer één, maar vanaf nu twee mannen in het oog te houden.

Ott Tänak
Ott Tänak
Ott Tänak is dé man van het moment. De Est telt al zes overwinningen in zijn carrière waarvan drie geboekt na de zomer. Hij sprokkelde maar liefst 87 van de 90 te verdienen punten sinds Finland. Bovendien zijn de Toyota's een pak betrouwbaarder gebleken de jongste maanden. Ook al staat de Est nog altijd op 13 punten van de Belg, toch lijkt hij, en enkel hij, de grote favoriet om straks een eerste titel te pakken. Toegegeven, in Turkije kwam hij niet in de buurt van Neuville maar in Wales krijgt hij straks een parcours voorgeschoteld dat op zijn bleke lijfje geschreven is.

Sébastien Ogier - Ford Fiesta WRC
Sébastien Ogier - Ford Fiesta WRC
We zouden het bijna vergeten, maar ook Sébastien Ogier doet nog mee voor de titel. De Fransman was bezig aan een sterke wedstrijd in Turkije maar liet zich domweg vangen op de tweede dag. De wereldkampioen zit wel voor het eerst in een half decennia terug in de underdogrol en als hij geen kampioen wordt, dan kan hij misschien wel (onbewust) mee beslissen wie zijn opvolger wordt. Met een contract bij Citroën op zak, kan de Fransman straks wel vrijuit koersen.

De uitslag wordt dus cruciaal, want na Wales zijn er nog maar twee manches, en stilaan moet er gedacht worden over de startvolgorde in Australië. De leider in de WK-tussenstand opent namelijk en dat kan in Australië wel eens tegenslaan. Als de drie straks nog dichter bij elkaar komen dan zou er in Catalunya wel eens met een telraam kunnen gekoerst worden.

De rally van Wales start donderdag met een showproef. De rijders krijgen 23 kp's voorgeschoteld in de Welshe bossen, goed voor 320 wedstrijdkilometers. Vooral voor het trio Myherin, Hafren Sweet Lamb en Dyfi, elk 20km, lijken een belangrijke rol weggelegd.

Foto's: Hyundai Motorsport, Willy Weyens & Toyota Gazoo Racing

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 3 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Groot-Brittannië.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons