van der Horst

WRC: Wegen scheiden tussen Hyundai en Tänak

Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak verlaat eind dit seizoen Hyundai Motorsport. Dat hebben de Est en zijn werkgever aangekondigd, kort na de Rally van Spanje. Hyundai moet nu op zoek naar twee verse krachten, nadat eerder de samenwerking met Oliver Solberg ook al werd stopgezet.
  • Dreamdrive
Het zat er al even aan te komen, maar werd bevestigd na de Spaanse WRC-manche. Ott Tänak verlaat het team van Thierry Neuville en Julian Moncet. De Est was de voorbije maanden messcherp voor het team en spaarde zijn kritiek niet. Het was zelfs vrij ongezien in het WRC dat een rijder zo openlijk de vuile was ging buiten hangen. Er waren ook geruchten over contacten bij M-Sport, zowat de enige overgebleven optie voor de Est in 2023.

Tänak werd in 2020 als een grote held binnengehaald bij Hyundai, kort nadat hij de titel pakte met Toyota. Dat deed menig wenkbrauw fronsen, maar de Est was ontevreden bij de ploeg van toen nog Tommi Mäkinen. Hyundai zag een mogelijkheid om eindelijk te kunnen spelen voor de rijderstitel. De samenwerking begon met een bijzonder zware crash in Monte-Carlo, en dat kwam de Est nooit meer te boven in het korte coronaseizoen, waar hij enkel kon winnen in zijn thuisland. In 2021 boekte hij ook maar één zege in een seizoen waar Tänak zelden het niveau leek te halen van bij Toyota. Dit jaar waren er wel drie klinkende overwinningen, onder meer in Ieper, maar de Est zat nooit in de positie om mee te spelen voor de titel en dat zorgde voor veel wrevel. De relatie met 'deputy' Moncet en Thierry Neuville raakte onderkoeld en de breuk leek onafwendbaar. Het statement van Hyundai oogt zowaar nog ijziger en norser dan de Est zelve.

Tänak lijkt maar één richting uit te kunnen, namelijk naar M-Sport, tenzij er alsnog iets beweegt bij Toyota waar de line-up voor 2023 wel al werd aangekonigd, maar nog niet formeel werd bevestigd. Ook een sabbatjaar behoort tot de mogelijkheden om dichter aanwezig te zijn bij een familielid dat met gezondheidsproblemen kent. 
Bij Hyundai puilt de vacaturesite inmiddels uit, want niet alleen is het team nog op zoek naar een teamleider, nu moeten ze ook zonder echte topman op zoek naar een vervanger voor zowel Solberg als de Est. Er circuleert al even een lijstje met namen op als Kris Meeke, Hayden Paddon, (Elfyn Evans) en mogelijk wel topfavoriet, Andreas Mikkelsen.

Foto: Davy Degryse
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op maandag 24 oktober 2022.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons