van der Horst

WRC: WK-tussenstand gerespecteerd op shakedown Kenya

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä (Toyota) klokte de snelste tijd op de shakedown van de Rally van Kenya. Dat is de zesde manche van het WRC. Met Thierry Neuville op twee en Ott Tänak op drie werd de top drie uit de WK-tussenstand netjes gerespecteerd.
De Safari Rally vormt een vreemde eend in de bijt op de WK-kalender, maar de verhoudingen werden grotendeels gerespecteerd op de shakedown van Loldia, goed voor dik vijf kilometer tegen de chrono.

Kalle Rovanperä (Toyota) wist al snel dat hij geen goede uitgangspositie zal hebben voor morgen. De Fin eindigde in het achterveld van de Rally1-wagens tijdens zijn eerste run. De Fin moest de baan openen, en op onverhard is dat zelden een voordeel. Opvallend, Thierry Neuville (Hyundai) kon wel een goede chrono neerzetten, maar het was uiteindelijk Sébastien Ogier (Toyota) die bovenaan stond na één passage.

De tijden gingen daarna gevoelig naar beneden en WK-leider Rovanperä zette prompt de richttijd neer, met een 3:42.1. Uiteindelijk zou die tijd de hele sessie blijven staan. Neuville kwam nog het dichtst in de buurt, maar strandde op een halve seconde. Ott Tänak (Hyundai) bleef bijna twee tellen verwijderd van de jonge Fin en moest zijn derde tijd delen met Sébastien Loeb (Ford), die nog nooit won in Kenya. Wereldkampioen Ogier eindigde vijfde met zijn chrono uit de eerste run. De wereldkampioen kon zijn tijd dus niet verbeteren doorheen de ochtend.

Tijdens de derde run ging niemand nog onder zijn eigen tijd, wat het verval van het parcours duidelijk maakt. Enkel Craig Breen (Ford) deed dat, waarmee hij uiteindelijk een matige tiende tijd klokte. Zijn tweede poging werd wel gefnuikt door een lekke band.

Bij de Rally2-wagens bleven de passages beperkt en was het de Indiër Gill Gaurav (Skoda) die verrassend de snelste tijd klokte.

De debatten starten donderdagnamiddag met de schitterende showproef in Kasarani, maar het echte werk begint pas op vrijdag. Zondag eindigt de wedstrijd na negentien slopende proeven.

Foto: Toyota Gazoo RacingDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 22 juni 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Kenia.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons