van der Horst

WRC: Zegen of vloek voor Neuville?

Thierry Neuville
Thierry Neuville
De belangrijkste hoofdrolspeler van de komende Rally van Zweden, tweede manche van het WRC, is nu al het weer en wellicht zal dat ook zo blijven. Niemand die weet hoe het parcours zal transformeren de komende weken. Voor Thierry Neuville, die de weg moet openen, wordt het extra spannend.
  • Powercars
De startpositie is de jongste jaren cruciaal gebleken in de rally van Zweden. De voorbije jaren had Sébastien Ogier het niet onder de markt als WK-leider, maar de Fransman won als opener de rally wel twee keer.

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
De ondergrond zal het verschil maken. Als er een dik laagje ijs ligt of als de ondergond keihard bevroren is, is Thierry Neuville als opener zeker niet kansloos, want dan grijpen de nagelbanden zich optimaal vast en maakt hij de ondergrond los voor de achtervolgers. Voorlopig lijkt dat niet het geval te gaan zijn, en dan zal wellicht de sneeuw een grotere rol spelen. Als er veel sneeuw ligt wordt het een hele opgave voor de Belg want dan fungeert hij als het ware als sneeuwploeg. Als er geen sneeuw ligt, kunnen er snel diepe sporen ontstaan. In dat geval is de Belg zeker niet benadeeld.

Thierry Neuville
Thierry Neuville
Eén van de belangrijkste factoren de voorbije jaren bleken die sporen, vooral na de middag. De kleinere wagens en de historics trokken toen smallere rails na de eerste passage waar de opener terug door moest na de middag. Anderzijds, bij goede condities kregen de toppers min of meer dezelfde omstandigheden voorgeschoteld en kon er nog iets rechtgezet worden. Op vrijdag en zaterdag is er dit jaar geen middaglus. Ook de historics rijden niet, maar dat is in dit scenario dus niet van tel. De vroege starters bleken de voorbije jaren vaak dubbel gestraft: 's morgens onder meer door verse sneeuw, na de middag door de sporen. Nu kan de eerste starter ook dubbel gestraft worden. Stel dat Neuville een slechte ochtendlus rijdt op donderdag, krijgt hij 's middags de kans niet om dat nog recht te zetten en moet hij op vrijdag opnieuw vroeg de baan op. Dus twee keer in het nadeel, tenzij de omstandigheden overnacht fors veranderen. Het zou dus wel eens een heel vreemde rally kunnen worden.

Of die belabberde omstandigheden nu een zegen of een vloek zullen zijn voor Neuville, hangt af van het moment zelf. Het is heel hypothetisch en speculeren voor 'gevorderden'. Wellicht zullen we na enkele kilometers al weten of Neuville kan strijden voor een tweede Zweedse zege of dat hij zich zal mogen reppen om als WK-leider naar Mexico te gaan. We zouden er onze Zweedse kronen niet durven op verwedden.

Foto's: Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 5 februari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons