van der Horst

WRC: Zweden opent nieuw era zonder Ogier

Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Elfyn Evans - Toyota Yaris WRC
Dit weekend staat met de Rally van Zweden de tweede manche van het Wereldkampioenschap Rally op het programma. Opvallend: die moet het doen zonder de nummers één en twee in de WK-tussenstand. Sébastien Ogier en Sébastien Loeb zijn er niet bij. Thierry Neuville, en vooral Hyundai, zoekt naar eerherstel op de Zweedse sneeuw.
Sébastien Ogier geniet van zijn pré-pensioen en zoekt net zoals Sébastien Loeb naar nieuwe uitdagingen. Daardoor komt de top twee in de WK-tussenstand niet aan de start, wat toch wel uitzonderlijk is. 

Kalle Rovanperä komt zo als virtuele leider in het WRC aan de start in Zweden. De jonge Fin krijgt op een parcours op zijn maat de kans om meteen een kloofje te slaan. Elfyn Evans, winnaar van de jongste editie, wil zijn crash in de Monte-Carlo uitwissen en zich terug in de debatten mengen. Esapekka Lappi is de derde spits bij Toyota. De Fin maakt zijn comeback bij Toyota en in het WRC en zal zich willen bewijzen. Takamoto Katsuta brengt uiteraard nog een vierde Yaris in stelling.

Sébastien Loeb - Ford Puma Rally1
Sébastien Loeb - Ford Puma Rally1
Ford zakt vol vertrouwen af naar Zweden, na de overwinning van Loeb in de Monte-Carlo en de podiumstek van Craig Breen. Gus Greensmith zette zelfs een derde Ford in de top vijf. M-Sport deed duidelijk zijn huiswerk en wil de lijn met de nieuwe hybride Puma doortrekken. Adrien Fourmaux bestuurt een derde Puma en moet vooral opnieuw vertrouwen tanken na zijn stevige tuimelperte in de Monte-Carlo. Lorenzo Bertelli was zinnens een vierde Ford in te zetten, maar hij heeft verplichtingen in Milaan, waar de modeweek plaatsvindt.

Hyundai trekt met vraagtekens naar Scandinavië. Het team dat nog altijd op zoek is naar een nieuwe ploegleider kende een miserabel debuut van hun hybride i20 met de opgaves van Ott Tänak en Oliver Solberg. Thierry Neuville redde wel de meubelen in Monte-Carlo maar ook hij kende zijn deel van de pech. De Hyundai's toonden flitsen van hun snelheid maar aan de betrouwbaarheid is duidelijk nog werk. Het is dus uitkijken hoe ze het doen op een nieuwe ondergrond.

In Rally2 wacht een fantastische strijd met alle kleppers van het kampioenschap zoals Andreas Mikkelsen, Nikolay Gryazin en Marco Bulacia, maar ook heel wat lokale rijders zullen zich mengen in de strijd. Zweden is ook de eerste manche van WRC3 waar Sami Pajari op zoek gaat naar een tweede titel bij de Juniors. De jonge Fin krijgt wel stevige concurrentie van onder meer Lauri Joona, Jon Armstrong en het nieuwe Franse godenkind Jean-Baptiste Franceschi.

De rally trok iets noordelijker na een gebrek aan sneeuw de jongste jaren, dus er wacht de teams een pak nieuwigheden. Er wachten de rijders 264 wedstrijdkilometers, wat minder is dan voorzien nadat twee proeven nu al geschrapt zijn door een rondtrekkende kudde rendieren. De rally begint met een shakedown op donderdag en eindigt na zeventien proeven met de Power Stage zondagmiddag.

Foto: Toyota Gazoo Racing en M-Sport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 23 februari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons