van der Horst

WSK Champions Cup bijt de spits af in Adria

Lenn Nijs
Lenn Nijs
In Adria vond dit weekend de eerste krachtmeting van het WSK-seizoen plaats. De WSK Champions Cup was de opener van het internationale kartseizoen, vooraleer volgende week de WSK Super Master Series starten, opnieuw in Adria. In iedere klasse kregen we een Belg aan de start maar ze konden zich nog niet mengen in de strijd om de zeges. Die gingen naar Anatoly Khavalkin (Mini), Afio Spina (OKJ) en Taylor Barnard (OK).
In de Mini klasse stonden vanmorgen eerst de prefinales op het programma. Daarin toonden de Russen zich meteen, want het waren Dmitry Matveev en Anatoly Khavalkin die er met de winst vandoor gingen. Khavalkin toonde zich meteen bij de start van de finale, later op de dag. De Rus kwam het beste weg en trok meteen een gaatje op de achtervolgers. Gerasim Skulanov, opnieuw een Rus, sneed ondertussen als een mes door de boter. Startend vanaf P13, vond hij al snel de aansluiting met de kop, om in de voorlaatste ronde de leiding over te nemen van Khavalkin. De buit leek binnen, maar Skulanov maakte in het opdraaien van de start/finish een klein foutje waardoor Khavalkin hem weer voorbij kon. In de laatste ronde die daarop volgde, kon hij die situatie niet meer rechtzetten. En zo pakte Khavalkin de eerste winst van het seizoen, voor Skulanov en Rashid Al Dhaheri. 
Onze landgenoot Lenn Nijs kon zich niet plaatsen voor de finale maar toch was er reden tot juichen. De Limburger moest zich mengen in een veld van 34 piloten die de B-Finale betwistten en daarin reed hij keurig naar een tweede plaats. 

Arvid Lindblad en Martinius Stenshorne waren de winnaars van de prefinales in de OKJ en toonden zich daardoor de grootste kanshebbers op winst in de finale. Startend vanaf de eerste rij, uiteraard, maakten Lindblad en Stenshorne het elkaar meteen lastig. Stenshorne dwong Lindblad richting de buitenkant en daardoor vond Afio Spina een gaatje aan de binnenkant om zich alzo aan de kop van het veld te melden. Hij verspeelde kortstondig de leiding aan Ugo Ugochukwu maar kon zich enkele ronden later weer naar de spits knokken, nadat Ugochukwu van de baan was gegaan na contact met Christian Ho. Spina won dus de WSK Champions Cup, voor Martinius Stenshorne en Christian Ho. 

Het was in de OKJ ook uitkijken naar het debuut van het Belgische talent Douwe Dedecker. Dat zijn debuut taai zou worden, gaf hij op voorhand al toe. Maar met een 24ste chrono in de kwalificaties deed hij het meteen uitstekend. Na de heats verloor hij in het duw- en trekwerk enkele posities. P32 was het resultaat, net voor onze andere landgenoot, Lorenz Lecertura, op P33. Lecertura kon zich in tegenstelling tot Dedecker niet plaatsen voor de finale. Maar ook hij scoorde in de B-Finale door naar een tweede plaats te rijden. Dedecker kon in zijn finale geen potten breken en werd 33ste, na contact met een concurrent.

Gilles Stadsbader
Gilles Stadsbader
Wereldkampioen Thomas ten Brinke nam de beste start in de OK-klasse. Maar vandaag zat het allemaal net niet mee voor de Nederlander. De tegenslag begon in prefinale A, toen hij een foutje maakte en zijn landgenoot Dilano Van 't Hoff uitschakelde. Hij kreeg daar twintig seconden straf voor en viel terug. Wie wel vooraan kon meestrijden, was de Belg Gilles Stadsbader. Hij finishte derde in zijn prefinale en kon zich opmaken voor een duel om de knikkers in de finale.

Taylor Bernhard maakte daar vanaf de pole de beste start, maar ook Nikita Bedrin kwam prima weg bij het doven van de lichten en sloot als tweede aan. Het tempo van Bedrin was echter niet snel genoeg en hij zakte terug. Stadsbader draaide op dat moment nog goed mee vooraan, maar moest na een foutje onder andere Nederlander Laurens Vanhoepen voorbij laten gaan. Gilles Stadsbader zou uiteindelijk toch mooi negende worden, een prima begin van zijn seizoen! Taylor Barnard boekte zijn eerste winst van het seizoen en herhaalde daarmee jaargang 2019, want ook toen was hij de winnaar van de Champions Cup. Krill Small en Harry Thompson werden tweede en derde.

De piloten krijgen nu enkele dagen rust, vooraleer de WSK Super Master Series van start gaan. Volgend weekend, opnieuw in Adria, krijgen we onder andere het debuut van onze landgenoten Ean Eyckmans en Kobe Pauwels als fabriekspiloten.

Foto's: FM-Images



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op zondag 26 januari 2020.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons