WSK Super Master Series naderen apotheose in Adria

WSK Super Master Series
De WSK Super Master Series waren twee manches ver, toen Europa in lockdown ging. Enkele maanden na de oorspronkelijke derde ronde van het kampioenschap, ging het kampioenschap dit weekend eindelijk weer van start. Ronde drie en vier worden in éénzelfde weekend afgewerkt, op het Italiaanse circuit in Adria waar ook de seizoensopener plaatsvond.
Adria en Lonato, die manches waren reeds afgewerkt. Voor de tweede seizoenshelft stonden La Conca en Sarno op het programma maar die manches werden dus geannuleerd. De organisatie koos daarna opnieuw voor Adria om ronde drie en vier af te werken in éénzelfde weekend. Zo bleef het reizen beperkt en kon in de tijdspanne van amper één week een dubbel weekend afgewerkt worden.

Ongebruikelijk maar waar; dinsdag stonden de kwalificaties voor race één al gepland, gevolgd door de heats op woensdag. Donderdag werd er gekwalificeerd voor race twee gevolgd door de heats. Zaterdag vonden de finales van de derde ronde van het kampioenschap plaats en na de finales van morgen kennnen we de kampioenen van de WSK Super Master Series jaargang 2020 welke op zijn zachts gezegd apart te noemen waren.

Lenn Nijs
Lenn Nijs
In de 60Mini klasse verscheen één Belg aan de start. Lenn Nijs was dit seizoen in zeer goede doen, getuige zijn sterke start van het kampioenschap. Corona gooide roet in het eten maar Nijs bleef in prima vorm verkeren. Op dinsdag kwalificeerde hij zich knap als vijfde in een 60 koppig veld. In de heats hield de Limburger prima stand en consolieerde zijn vijfde plaats, goed voor een startplek op de derde rij in de prefinale van vandaag. Nijs kwam uit in prefinale A, waarin hij opnieuw zijn vijfde plaats wist vast te houden. Winst was er voor Rene Lammers die in de laatste ronde voorbij ging aan Dmitry Matveev. Griffin Peebles was de snelste in prefinale B en mocht zo naast Lammers, zoon van Jan, op de eerste rij plaatsnemen in de finale. Lammers behield de leiding, maar al snel vocht Matveev zich langs de Nederlander. In de vijfde ronde moest Matveev de leiding kort afstaan aan Jan Przykowsky maar nam deze kort daarna weer over om richting winst te rijden. Pryzkowsky werd derde, nadat ook Kean Nakamura nog voorbij kwam. Lenn Nijs kwam aanvankelijk goed voor de dag in de finale. In de eerste paar ronden hield hij mooi stand maar moest dan de rol wat lossen. Hij verloor voeling met de kop van het veld en viel terug naar P29.

Tom Braeken
Tom Braeken
Drie Belgen verschenen aan de start in de OK-Junioren. Met een vijftiende plaats algemeen kwalificeerde Ean Eyckmans zich bij de snelsten van het pak voor de wedstrijd van zaterdag. De pole ging naar thuisrijder Brando Badoer voor Ugo Ugochukwu en Arvid Lindblad, alle drie uitkomend op een chassis van Kart Republic. Douwe Dedecker reed naar een 31e tijd, drie plaatsen beter dan Tom Braeken die zijn debuut maakt in de OKJ. De heats op woensdag verliepen volgens plan voor zowel Eyckmans, die zijn vijftiende plaats kon behouden, als Douwe Dedecker die goed opschoof naar P25. Tom Braeken kende geen al te beste dag. De Limburger betaalde nog wat leergeld maar kreeg ook af te rekenen met pech door toedoen van anderen. P43 was zijn resultaat. Alle drie de Belgen wisten zich zo te plaatsen voor de prefinale en later ook voor de finale. In die finale mocht Arvind Lindblad vanaf de pole vertrekken. De Britt hield de touwtjes stevig in handen en wist gedurende de volledige wedstrijd aan de druk te weerstaan om richting winst te rijden. Brando Badoer reed voor zijn 'thuispubliek' naar een tweede plaats terwijl Karol Pasiewicz derde werd. Ean Eyckmans reed een sterke prefinale maar kwam in de finale in de gevechten in de middenmoot terecht. Hij werd zeventiende en deed daarmee drie plaatsen beter dan Douwe Dedecker die 20e werd. Tom Braeken eindigde zijn debuutfinale in de OKJ op een 26e plaats na heel wat plaatsen te hebben goedgemaakt!

Luca Leistra
In de OK klasse kwamen met Gilles Stadsbader en Luca Leistra twee landgenoten aan de start. Met P22 kwam Leistra in de eerste kwalificatie in de middenmoot terecht. Gilles Stadsbader volgde enkele plekken verder, op P31. Vooraan reed Nikita Bedrin naar de pole, een positie die hij ook na de heats wist vast te houden. Kimi Antonelli en Rafa Camara mochten de tweede en derde startplek innemen voor de prefinale van vandaag. Leistra en Stadsbader konden niet opschuiven in het klassement. Zij stonden na de heats als 24e en 32e in de tussenstand. Bedrin en Antonelli schreven de prefinales van vanochtend op hun naam en daarmee was de eerste startrij voor de finale gekend. Een felle strijd ontspon zich evenwel niet. Bedrin was een klasse apart en reed vier seconden weg van zijn tegenstanders en noteerde daarbij uiteraard ook de snelste rondetijd. Kimi Antonelli en Taylor Barnard werden tweede en derde. Luca Leistra en Gilles Stadsbader deden het vandaag niet onverdienstelijk. Beide Belgen hielden stand in de middenmoot en werden respectivelijk 18e en 25e.

In de KZ2 schakelklasse kwamen geen Belgen aan de start. Op dinsdag kwalificeerde Viktor Gustavsson zich op poleposition voor Matteo Vigano en Giuseppe Palomba. Met Longhi op P4 kaapte birelART de kop van het klassement in. Winst in de prefinale bracht Simo Puhakka de poleposition voor de finale van namiddag. De leiding kwam na een goede start niet in gevaar, ook niet wanneer Stan Pex aan een sterke remonte begon. De Nederlander werkte zich op naar P2 op enkele tienden van Puhakka maar die controleerde en reed naar winst. Pex werd tweede, Matteo Vigano derde.

Morgen staat er opnieuw een finaledag gepland. Dan vindt de vierde en laatste ronde van het kampioenschap plaats. De kwalificaties en heats vonden al op donderdag en vrijdag plaats, dus kennen we morgen de WSK Super Master Series kampioenen van 2020.

Foto's: FM-Images

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op zaterdag 4 juli 2020.