WSK trapt met Champions Cup het seizoen af in Adria

Ean Eyckmans
De kop is er af! Dit weekend werd het internationale karting seizoen opgang geschoten met de WSK Champions Cup t Adria. 340 piloten schreven zich in voor de eerste wedstrijd van het seizoen. Ook de Belgen waren goed vertegenwoordigd, zo verschenen er zeven landgenoten op het appel, verdeeld over alle klassen.
Onze landgenoot Dries Van Langendonck wist zich afgelopen seizoen in de kijker de rijden in de 60 Mini klasse. Zijn prestaties waren ook birelART niet ontgaan en zo verscheen de Limburger vandaag aan de start van zijn eerste WSK wedstrijd als fabriekspiloot. Van Langendonck imponeerde meteen op vrijdag door naar een tweede plaats algemeen te rijden, in een veld van meer dan 100 piloten. Helaas begon vanaf dan de malaise, want onder andere een crash en een DQ wegens ondergewicht in de heats op vrijdag deden hem ver terugvallen in de tussenstand. Maar Van Langendonck herstelde wonderwel op zaterdag en knokte zich helemaal terug naar de voorste regionen van het klassement. Het resulteerde in een zesde startplaats voor de finale. Daarin nam de Nederlander Rene Lammers meteen het voortouw en samen met Emanuele Olivieri reden zij langzaam weg van de achtervolgers. Olivieri hield zijn aanvalspogingen tot de laatste ronde, maar slaagde er niet in om een goed verdedigende Lammers van de winst te houden. Daarachter wist Van Langendonck zich aanvankelijk op te werken naar P4, maar viel in het gedrum weer terug naar P6 om daar ook te eindigen. Een geslaagd debuut dus voor onze landgenoot!

Lenn Nijs
Lenn Nijs
In de OK Junioren verschenen drie Belgen aan de start. Ean Eyckmans en Douwe Dedecker zijn aan hun tweede seizoen toe en kregen dit weekend gezelschap van rookie Lenn Nijs die na twee jaar in de 60 Mini klasse een stapje hogerop klimt. Met een 29e plaats kwalificeerde Eyckmans zich als beste Belg, gevolgd door Dedecker op P46 en Nijs, die in het verkeer terecht kwam tijdens zijn ultieme ronde, op P77. In de heats op vrijdag en zaterdag nam Rashid Al Daheri het voortouw, hij trok die lijn ook door tot in de finale want ook vandaag stond op de Emiraat geen maat. Hij won zijn prefinale en pakte ook de winst in de finale later op de dag. Kean Nakamuri en Harley Keeble werden tweede en derde. Ean Eyckmans was de enige landgenoot die zich wist te plaatsen voor de finale en werd daarin negentiende na een felbevochte wedstrijd. Dedecker en Nijs konden zich niet plaatsen voor een plekje bij de beste 34 piloten die aan de finale mogen deelnemen.

66 piloten verschenen dit weekend aan de start van de OK klasse. Met Lorens Lecertua en Luca Leistra hadden we ook hier twee ijzers in het vuur. Onze landgenoten kende geen vlekkeloze heats. Lorens Lecertua stond als 54e geklasseerd, Leistra deed het op P34 iets beter, ondanks enkele technische problemen. Daarmee verzekerde de Antwerpenaar zich wel van een plek in de prefinale en later ook in de finale waarin hij 20e werd. Winst was er voor debutant Rafael Camara, voor Kimi Antonelli en Arvid Lindblad. Daarmee was de top drie volledig gevuld met Kart Republic piloten.

Gilles Stadsbader
Ook de KZ2 schakelklasse kwam dit weekend weer in actie. Daarin was de Zweed Viktor Gustaffson oppermachtig met winst in zowel de prefinale als de finale. In die finale kwam de overwinning nooit in gevaar want achter de Zweed werd er steeds van positie gewisseld met uiteindelijk Adrien Renaudin op een tweede plaats, voor Juho Valtanen. Onze landgenoot Gilles Stadsbader plaatste zich voor de finale en werd daarin verdienstelijk 20e!

Nu iedereen opgewarmd is, gaat het seizoen volgende week gewoon verder. Dan starten de WSK Super Master Series, opnieuw in Adria!

Foto's: Lenn Nijs, Ean Eyckmans en FM Images

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op zondag 21 februari 2021.