van der Horst

Slovakia Ring: Nabeschouwing Tom Coronel

Na afloop van de tweede FIA WTCC race op de Slovakia Ring in Bratislava klonk het Wilhelmus voor Tom Coronel! Na een sterke vijfde plaats in de eerste race op het bijna 6 kilometer lange Slowaakse circuit vertrok de 41-jarige rijder uit Eemnes zijn tweede race vanaf pole position. Een prachtstart leidde tot een mooie voorsprong en de uiteindelijke zege. Voor Tom Coronel zelfs zijn eerste WK toerwagenzege buiten Japan. ROAL Motorsport, het team dat ook dit keer de BMW 320 TC prepareerde, deelde volledig mee in de vreugde. Ook voor hen was deze felbevochten overwinning een bekroning op al het werk in de afgelopen periode.

Vanzelfsprekend scoort Tom Coronel met deze overwinning een flink aantal WK punten en bezet nu de zevende plaats met een totaal van 47 punten. Daarmee is hij ook de beste BMW-rijder in FIA World Touring Car Championship 2013.

Tom Coronel verklaarde na afloop: “We hebben er weer een! Inderdaad de eerste WK-toerwagenzege buiten Japan. En als het zo doorgaat zie ik zeker kansen voor meer podiumplaatsen. Laten we Japan als eerste op het lijstje zetten, maar wanneer de auto zo is als dat hij nu was, denk ik dat wij de komende vier raceweekenden ook zeker goed mee moeten kunnen komen. Veel is afhankelijk van de kwalificatie. Daarin moet ik altijd eerst bij de beste 12 komen om daarna in de tweede sessie een achtste, negende of tiende plaats te pakken. In de omgekeerde startvolgorde sta je dan op de eerste rijen en maak je kans. Maar het blijft een kansspel. Hoe kom je precies op die plekken terecht? Heel eerlijk, ik heb nu gereden voor wat ik waard was en meer zat er niet in. Waar wij het op hebben gewonnen is dat de auto is alle twee de races heel constant was. Hij voelde lekker aan en deed wat ik wilde. Zowel bij het remmen, insturen als het uit accelereren. Daarmee krijg je ook meer vertrouwen. Vergeet niet dat wij deze keer ook voor het eerst met drie kevlar deuren en kunststoframen mochten rijden. Dat scheelt 20 kilogram en brengt de auto dicht bij zijn ideale gewicht. Nogmaals, wij waren zeker niet de snelste, maar wel het meest constant. De voorwielaandrijvers gaan hier een ronde hard en leveren dan in op de banden. Ik reed die tweede race op gebruikte banden en zelfs dat ging prima. Deze overwinning is natuurlijk ook super voor het team. Daar was het zaterdag super hectisch nadat mijn teamgenoot in de kwalificatie de auto zwaar beschadigde. Als team hebben wij dat opgepakt en die auto weer aan de start gebracht. Voor mij was het echt een volledig probleemloos weekend met een prachtig einde. In de eerste race kwam goed weg en lag direct zesde. Daarna heb ik veel strijd gehad met James Nash en kon hem in een foutje dwingen. Hij verremde zich en ik lag vijfde. Bij de start van de tweede race probeerde ik zo snel weg te rijden, maar Oriolo pikte aan en het duurde even voor ik hem kwijt raakte. Daarna kon ik mijn voorsprong naar een seconde of vier uitbouwen. Aan het eind kwamen de anderen wel weer dichterbij, maar ik wist dat het genoeg was. De eerste WK zege buiten Japan. Super!”, aldus Tom Coronel. 

Tom Coronel press




Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Touring Car Championship op maandag 29 april 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Slovakiaring.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons