van der Horst

WTCR viert 100ste race in de straten van Vila Real

Vila Real
Vila Real
Een kleine week na de afspraak op Motorland Aragon keert het WTCR-veld voor het eerst sinds 2019 terug naar het Portugese Vila Real. De kans dat puntenleider Mikel Azcona er de kloof van 34 punten naar naaste achtervolger Gilles Magnus uitdiept is reëel. Bij Hyundai speelde men het slim in Spanje door in qualifying bewust gas terug te nemen waardoor het merk net als constructeur Cupra zonder succesballast op de snelle stratenomloop aantreedt. Dat de snelheid er wel degelijk was bewijst Azcona's derde zege uit zes confrontaties plus een derde plaats (na bestraffing Nathanaël Berthon). De Spanjaard vierde in Vila Real overigens zijn eerste WTCR-zege en mag samen met stratenomloop-specialist Rob Huff andermaal als zegekandidaat worden getipt.
Mikel Azcona: eerste WTCR-zege
Mikel Azcona: eerste WTCR-zege
Naast de Honda's torsen nu ook de Comtoyou-Audi's  40kg compensatiegewicht met zich mee, een gevolg van de beresterke kwalificatie van Audi-vertegenwoordigers Magnus en Berthon in Spanje. De Cyan Racing Lynk & Co's krijgen er 10 kilogram bij en komen op 20kg te staan. In Spanje werd uit gesprekken via de boordradio duidelijk dat tweevoudig kampioen Yann Ehrlachers statuut van eerste rijder binnen het team nog geen voldongen feit is. Uitdager en snelle man Santiago Urrutia liet in het verleden reeds meermaals merken het knap moeilijk te hebben met teamorders; de Uruguyaan staat voor één luttel punt voor de Fransman gerangschikt en ruikt zijn kans.

Tom Coronel - Comtoyou Racing Cupra TCR
Tom Coronel - Comtoyou Racing Cupra TCR
Tom Coronel combineert dit seizoen andermaal  WTCR en TCR Europe, de serie is dit weekend op de Norisring actief. Hoewel hij momenteel tweede staat in de TCR-serie achter puntenleider en Comtoyou-teamgenoot Franco Girolami, hakte de Nederlander recent de knoop door en opteerde voor Vila Real.
"Na overleg met mijn partners heb ik besloten voor Vila Real te kiezen" aldus Coronel die er in 2016 ten tijde van het WTCC zegevierde. "Uiteraard keek ik uit naar mogelijkheden om de twee evenementen in Vila Real en op de Norisring te combineren. Dat heb ik in het verleden vaak genoeg gedaan, maar ditmaal was het onmogelijk gezien de te grote afstand tussen beide. In zulke gevallen is het WK voor mij en mijn partners het belangrijkste, vooral voor DHL dat in Vila Real veel zakelijke gasten heeft uitgenodigd en waarvoor ik ook VIP-rondjes afwerk". Coronels vervanger op de Norisring wordt de 34-jarige Noor Stian Paulsen.

Jokerlap
Jokerlap
Vila Real is de enige omloop waar jokerrondes op het programma staan. De aan rallycrossraces ontleende ingreep werd er destijds bedacht om inhalen op het smalle parcours alsnog mogelijk te maken.Timing: 
Zaterdag 2 juli:

09h00-09h45: Free Practice 1 (Live op Facebook, YouTube, Eurosport Player)
12h00-12h45: Free Practice 2 (Live op Facebook, YouTube, Eurosport Player)
17h05-17h35: Qualifying Q1 (Live op Eurosport Player en TV)
17h40-17h55: Qualifying Q2 (Live op Eurosport Player en TV)
18h05-18h20: Qualifying Q3 (Live op Eurosport Player an TV)

Zondag 3 juli;
13h10: Race 1 (30 min. +1r.) (Live op Eurosport Player en TV)
17h15: Race 2 (25 min.+1r.) (Live op Eurosport Player en TV)

WTCR ronderecord (qualifying):
Attila Tassi (Honda Civic Type R TCR) 1m59.445s (144.3km/u) dd. 07/07/19
WTCR ronderecord (race):
Mikel Azcona (CUPRA TCR) 2m02.360s (140.9km/u) dd. 07/07/19

Puntenstand na Motorland Aragon

Foto's: FIA WTCR

 Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op vrijdag 1 juli 2022.
  • Qvick Motors

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons